Denkend dineren rond vrijheid

28-11-2018 Uit Redactie


SCHIEDAM - Het is weer eens wat anders: een Diner Pensant. 'Pensant', naar het frans: denkend.

Er wordt op zondag 9 december nagedacht over vrijheid. "Want vrijheid is anno 2018 minder vanzelfsprekend dan het lijkt", aldus de organisatoren, de vereniging Vrijzinnigen Schiedam. "Ik bepaal zelf hoe ik mijn leven inricht", wordt volgens hen vaak gezegd. "Hoe komt het dat deze woorden steeds minder vanzelfsprekend klinken? Vrijheid staat onder druk."

Dat vraagt om een avond waarop kan worden gedacht, en gegeten. 'Een culturele en culinaire avond', in de Westvestkerk, met lezingen, en goede gesprekken, Ook is er muziek.
"We praten met elkaar over de betekenis van vrijheid en de nieuwe betekenissen van vrijzinnigheid en humanisme." Gastsprekers komen uit de wereld van filosofie en levensbeschouwing, onder wie Lisette Thooft ('rebalancer' en journaliste voor tijdschriften als De Verwondering en Happinez), Enis Odaci (voorzitter Humanislam) en Laurens ten Kate (bijzonder hoogleraar vrijzinnige religiositeit en humanisme, Universiteit voor Humanistiek Utrecht). "Uiteraard gaan ook zij met de tafelgasten in gesprek", aldus de organisatie.

Het Diner Pensant stond eerder voor september op de rol maar werd afgelast toen spreker Manuela Kalsky haar voet bleek te hebben gebroken.

Het programma zondag over een week wordt opgeluisterd met een muzikaal optreden van Richard van der Keur, begeleid op piano door Hjalmar Rosing. Het Diner Pensant duurt van vijf tot negen, entree € 35,-, inclusief driegangendiner. Mensen die willen meedinerendenken kunnen zich melden via I: www.ticketkantoor.nl/shop/vrijzinnigen.