Categorieën

Service

De Stokerij op Parade

De Stokerij op Parade
Uit

De Stokerij op Parade

  • Redactie
  • 08-06-2017
  • Uit
De Stokerij op Parade

Foto: De Stokerij

ROTTERDAM - De Stokerij staat met 'Don’t Shoot the Pianoplayer' op de Parade. 

Het Schiedamse theatergezelschap brengt op de Rotterdamse festival - kleinkunstklassieker annex uitgaanstopper - een voorstelling met een op het oog zwaar thema: Srebrenica. Maar de makers omschrijven het zelf als 'een zoektocht naar comedy in de tragiek van het verlies van de enclave Srebrenica'.

"Er zijn achtduizend doden te betreuren in een verhaal dat voor de neutrale toeschouwer een klucht zou kunnen lijken: besluiteloze politici, geheime afspraakjes, niet opdagende F-16’s en slechte timing. Als het niet zo diep tragisch was, dan zou je er zomaar een voorstelling op de Parade over kunnen maken", aldus De Stokerij.

Deze zomer is het 22 jaar geleden dat Bosnisch-Servische troepen onder leiding van generaal Ratko Mladic de ‘veilige’ enclave Srebrenica binnenvielen. De lichtbewapende Dutchbatters konden niet veel meer dan toekijken. Vaak is de schudvraag al gesteld, een antwoord is er nooit gekomen.

Voor de Parade maakten acteur Yorick Zwart en schrijver Rutger Kroon van De Stokerij een bijzondere voorstelling over dit 'nationale trauma'. "Kan met deze tragische feiten een voorstelling gemaakt worden waarin lachen ons misschien wel bevrijdt? Of vergaat het lachen ons; en schuurt humor over dit onderwerp alleen maar?"

Zwart kruipt in de huid van een oorlogsveteraan, Nico, een soldaat die acteur wilde worden. Een Dutchbatter die terugkomt en verguisd wordt door het thuisfront. Hij speelt Nico als de acteur die Nico eigenlijk wilde worden. Zangeres Catalijne Janssen ondersteunt Zwart in deze voorstelling muzikaal.

'Don't Shoot the Pianoplayer', naar de woorden diie de commandant van Dutchbat, Thom Karremans uitsprak tegen Mladic, is te zien van 23 tot en met 27 juni op de Parade in het Rotterdamse Museumpark. Later verhuist de voorstelling naar Utrecht, waar de Parade eind juli wordt gehouden.