Categorieën

Service

De Spellenfabriek-oude-stijl vandaag voor het laatst

De Spellenfabriek-oude-stijl vandaag voor het laatst
Uit

De Spellenfabriek-oude-stijl vandaag voor het laatst

  • Redactie
  • 13-09-2019
  • Uit
De Spellenfabriek-oude-stijl vandaag voor het laatst

SCHIEDAM – In De Spellenfabriek kan vandaag voor het laatst gespeeld worden. Het vrijwilligersinitiatief sluit de deuren in de Oranjestraat en gaat op een andere leest verder.

De Spellenfabriek ontstond in 2016, met Hans Harte als grote trekken. Idee was om oude spellen, bordspellen maar ook videogames en flipperkasten, op te lappen en te gebruiken waarvoor ze bedoeld zijn: om te spelen. Al doende konden velen daar plezier aan beleven, zo was de redenatie. Want behalve het recyclen van spullen die te mooi zijn om weg te gooien – ga d'r maar eens aanstaan, aan zo'n flipperkast – brengt samen spelen ook mensen samen, mensen die soms weinig geld hebben om andere manieren van spelen te bekostigen, denk aan de kosten van toegang tot een pretpark.

Verder kreeg De Spellenfabriek de benodigde accreditaties om zich erkend leer- en werkbedrijf te mogen noemen. Dat betekent dat mensen 'met een afstand tot de arbeidsmarkt' bij het initiatief aan de slag konden op weg terug naar een werkend leven.

Met name om die laatste reden gaat De Spellenfabriek nu verder. Want beren op de weg zijn er in de geschiedenis van het initiatief van Harte soms meer geweest dan in een gemiddelde videogame. Het tekort aan vrijwilligers nam geregeld zulke vormen aan dat Harte en mededragers met regelmaat overwogen het bijltje er bij neer te gooien. Een belangrijke steun voor hen waren de stagiares en mensen die via Pameijer de gelederen kwamen versterken. Letterlijk, maar ook figuurlijk: De Spellenfabriek was van betekenis voor deze mensen, op weg naar een vak en een baan.

Nu is het vooral de huisbaas die opspeelt, legt Eva Lommen uit. Zij geeft als vrijwilliger naast haar gewone werk, leiding aan de verschillende medewerkers van De Spellenfabriek, meestentijds tussen de tien en vijftien mensen. Het huurcontract is verlopen, zo vertelt ze, en onder de nieuwe afspraken wil de verhuurder de huur flink verhogen. Dat valt niet op te brengen, aldus Lommen. Verder blijft het tekort aan handjes opspelen om De Spellenfabriek ruime openingstijden te kunnen geven.

Het besluit is daarom genomen om de Oranjestraat – het 'oude pand van AH' – te verlaten en te verhuizen naar de Westfrankelandsestraat. Daar huurt De Spellenfabriek nu een kleine loods die wordt omgebouwd tot werkplaats en magazijn. “We gaan daar door met het opknappen van apparaten”, aldus Lommen. “En we gaan deze apparaten verhuren.” Verder is De Spellenfabriek van de partij bij evenementen, waar de spellen en flipperkasten een programma kunnen omlijsten. “We willen ook af en toe ergens pop-up gaan staan”, aldus Lommen

Zoals morgen en overmorgen, bij de Parade aan de Schie.

Lommen verwacht dat de komende twee weken zullen volstaan om het pand in de Westfrankelandsestraat in te richten. “De huur van ons huidige pand loopt af per 1 oktober.” Morgen staat er nog een afscheidsdag gepland met de vrijwilligers, vanavond kan ieder die wil tot tien uur binnenlopen om voor het laatst in De Spellenfabriek-oude-stijl een spelletje te spelen.