De ongevraagde brug

09-07-2017 Uit Han van der Horst

COLUMN - Daar staat hij dan te glimmen, de nieuwe brug over de Lange Haven. Afgelopen zaterdag is hij met veel feestelijk vertoon geopend. Er stonden discjockeys en foodtrucks langs het water. Het groot-Schiedamse shantykoor ontbrak niet en om half acht ‘s avonds tenslotte hield burgemeester Lamers staande op het brugdek een toespraak waarna twee bevallige acrobates een kunstige voorstelling gaven. Toen ging de brug - met de hand - open en dicht en daarna mocht het talrijk opgekomen publiek naar de overkant. Je passeert dan twee bogen waarop met grote letters staat: Taanbrug.

Zo heeft de gemeente hem genoemd.

De komst is met scepsis begroet. Op inspraakvergaderingen voor omwonenden werd heftige kritiek geoefend op het nieuwe project: echt weer een opzetje van ambtenaren. Niemand had om deze brug gevraagd. Hij was nergens goed voor. De gemeente kon het geld wel beter besteden als men blijkbaar zo veel over had. Maar de raad ging toch akkoord en de afgelopen maanden zagen de bewoners van de Lange Haven hoe de nieuwe brug langzaam maar onontkoombaar vorm kreeg.

De gemeente hoopt dat er zo een extra omloop ontstaat, die de Lange Haven en omgeving voor toeristen aantrekkelijker maakt. Hoe het ook zij, deze brug is als het ware vanaf het Stadskantoor op de Lange Haven gedropt.

Daarom kun je hem beter de Ongevraagde Brug noemen. Niet om zout in de wonde te wrijven, maar omdat daarmee meteen een verhaal verteld wordt. Amsterdam heeft zijn Magere Brug, maar wij hebben de Ongevraagde Brug. Nergens in Nederland is er een ongevraagde brug. Taanbrug, dat is niet origineel. Daar haal je je schouders over op. Geen mens weet nog wat taan is. U ook niet - maar zometeen wel. Het is een rode verfstof, uit eikenschors gemaakt, waarin je visnetten moet koken. Daar worden ze sterker van. Taan maak je in een taanderij of een taankokerij. Ok, so what. Maar Ongevraagde Brug? Hoezo dan? Vooral als de gemeente gelijk krijgt en er druk gebruik wordt gemaakt van de nieuwe verbinding, kun je garen spinnen met het verhaal van de Ongevraagde Brug. Het gaat dan zijn rol spelen in de stadslegendes rond het jenevermuseum, de museummolen (weldra de Walvis) en de chocoladekunst op de hoek van de Taansteeg.

Ik word ineens enthousiast. Misschien hebben we nog wel een brug nodig over de Lange Haven om er voor te zorgen dat de toeristen gemakkelijk van de ene naar de andere oever kunnen wisselen: tussen de Bokkensteeg en de Westmolenstraat. Dan leggen we er daar nog eentje: de Bokkenbrug of de Westmolenbrug? Nee! Die noemen we de Gistpakkersbrug, naar het voor de Schiedamse branderijen zo wezenlijke product. Schiedam, stad van molens, bruggen en jenever.

Stap een is dat die zogenaamde Taanbrug in de volksmond de Ongevraagde Brug wordt. Zo noemen Schiedammers hem: je loopt eerst over het Kippenbruggetje en dan over de Ongevraagde Brug. Steegje door en je staat voor het kantoor van de Historische Vereniging.

Op die manier.Gerelateerd