De impact van oorlog - via de muziek

05-01-2017 Uit Redactie

Foto: Marco Borggreve

SCHIEDAM - Een programma in het teken van de impact van oorlogen op mensenlevens. Dat is het gewichtige thema van het concert van het Ebonit Saxophone Quartet op  vrijdagavond 20 januari in de Westvest90-kerk.

Het jonge blaaskwartet won al talrijke prijzen en strijdt dit seizoen mee om de prestigieuze Dutch Classical Talent Award, een initiatief van de Nederlandse concertzalen, de Concertvrienden, NPO Radio 4 en de JCP Stichting.

Het Ebonit Saxophone Quartet is opgericht in 2011 aan het Conservatorium van Amsterdam. De vier musici, afkomstig uit Nederland, Duitsland en Polen, speelden sindsdien in onder meer het Concertgebouw in Amsterdam, De Toonzaal in Den Bosch en TivoliVredenburg in Utrecht. Daarnaast verzorgde het kwartet concerten tijdens gerenommeerde festivals als het World Saxophone Congress in Schotland, het Grachtenfestival in Amsterdam en het Bach Festival in Dordrecht. Hun debuutalbum The Last Words of Christ, met muziek van Haydn, Webern, Sibelius en Sjostakovitsj, werd genomineerd voor een Edison Klassiek.

Saxofonist Johannes Pfeuffer: “Van Ravel spelen we Le Tombeau de Couperin, een zesdelige suite die hij opdroeg aan vrienden die tijdens de Eerste Wereldoorlog sneuvelden.
War Nocturne van de Libanese componist Chamoun reflecteert wat er nu gaande is in Syrië en Libanon. De Nederlandse componist van Joods-Portugese afkomst Leo Smit heeft zijn eerste strijkkwartet nooit kunnen afmaken. Hij kwam om tijdens de Tweede Wereldoorlog.”

Het concert begint om kwart over acht. Kaarten en informatie zijn te krijgen via I:  www.westvest90.nl en T: 010-4260756.Gerelateerd