De Eenling: tweehonderd oesters in de week

20-06-2020 Uit Redactie


SCHIEDAM – De Eenling, het nieuwe restaurant op de hoek van de Hoogstraat en de Brede Marktsteeg kreeg onlangs opmerkelijk onopvallend bezoek. NRC-recensent Wim de Jong kwam langs, en niet voor niets. Zijn ervaringen schreef hij op en zijn hier te vinden.

De Jong verhaalt hoe Marnix Benschop, de ondernemer achter De Eenling, al vaker door hem is beoordeeld. “Hij wisselde sinds 2013 bij wijze van spreken dan ook vaker van keuken dan van ondergoed. Hij kookte onder andere in Ivy, De Matroos en het Meisje, in Ayla, The Suicide Club, Biergarten, de Markthal en Dumbo.”

Met een handjevol andere koks verkende Benschop steeds weer nieuwe wegen, met vaak eigenzinnige gerechten en grensverleggende culinaire concepten als resultaat, aldus De Jong.

Dat De Jong er eentje van buiten Schiedam is, blijkt wel uit zijn beschrijving van De Eenling. “De ruimbemeten zaak kwam er in de plaats van een verlopen, bruine feestkroeg en heeft een complete gedaanteverwisseling ondergaan. Onder weggetrokken tapijten en spaanplaten kwamen gedecoreerde, gietijzeren pilaren en antiek parket vandaan.” De Jong is duidelijk eerder niet in café Van der Wal geweest.

Vooral gewild blijken, zo tekent de recensent op uit de mond van Benschop, de oesters. “Het verhaal wil dat Schiedammers eigenlijk niks van oesters moeten hebben. Nou, daarvan gaan er hier al gemakkelijk zo’n tweehonderd exemplaren per week doorheen.”

Benschop schuift op het terrasje voor de deur graag bij zijn gasten aan voor een praatje. Vaak gaat het dan naar verluidt over zijn bijgestuurde kookfilosofie en de gebruikte ingrediënten. "Nadrukkelijker dan in zijn Rotterdamse jaren hecht de chef aan eenvoud: Franse brasserie- en bistroschotels die zich door de decennia heen wel hebben bewezen, bereid met de technieken en de beste producten van nu”, aldus De Jong. “Zie mij tegenwoordig maar als een soort conservator. Voor wat er op het bord komt, maak ik de selectie. Maar het zijn de goede producten zelf die je moeten verleiden en overtuigen.”

De recensent geeft De Eenling het cijfer 8.Gerelateerd