David Lee, organisator van Jurassic Kingdom: "Schiedam heeft de voorkeur"

06-07-2018 Uit Redactie

Foto's gemaakt tijdens de presentatie vanmiddag: Flashphoto, Ted Konings, Paul Meuldijk


SCHIEDAM – Dertig- tot veertigduizend bezoekers. Die verwacht geestelijk vader David Lee de komende drie weken bij Jurassic Kingdom.

De 'tuin' met meer dan veertig replica's van prehistorische dieren in het Prinses Beatrixpark opent morgen voor het publiek. De afgelopen dagen, tijdens de opbouw van het evenement, was de organisatie niet moeilijk met het toelaten van Schiedammers die niet konden wachten om de 'dino's' te zien. “Hele schoolklassen kwamen al langs.” Maar zij zagen de dino's niet bewegen en hoorden hen geen geluid maken.

In ieder geval was het wel een gelegenheid om iets van Jurassic Kingdom mee te krijgen – want de kritiek op het evenement is dat de toegangsprijzen niet mals zijn: elf euro voor kinderen, dertien voor volwassenen (via internet, in het park komt daar anderhalf euro bij). Voor 44 euro (vijftig ter plekke) is een familieticket te koop.

Voor dat bedrag krijgen de bezoekers een wandeling, een middagje uit, dat zijn sporen heeft verdiend. Driehonderdduizend bezoekers trok Jurassic Kingdom afgelopen jaar in zeven Engelse steden. Met de komst naar Schiedam maakt het evenement zijn debuut in 'Europa' – zoals de Engelsen zeggen. Evenementsmanager Naz Kabir van Weli Cultural, het bedrijf van Lee, nam vandaag vertegenwoordigers van de gemeente Schiedam en de pers mee op een rondgang.

Het meest indrukwekkend is de Tyrannosaurus, zoals het hoort, huizenhoog. Maar er zijn ook replica's die ronduit schattig uitvallen – en dinosauriër die uit het ei komt. “Een mooie balans tussen leuk en educatief” noemde burgemeester Cor Lamers de tentoonstelling. Die bestaat behalve uit de replica's met een toelichtende tekst ook uit de vertoning van documentaires over dinosauriërs.

Volgens David Lee zal een bezoeker drie kwartier tot anderhalf uur nodig hebben om de rondgang te maken. Maar dat kan langer uitpakken als bezoekers de gelegenheid benutten om in het gras tussen de dieren te picknicken, iets waartoe Lee ze van harte uitnodigt. Organisatiebureau Fun-Key zorgde voor de nodige stands en foodtrucks.

Zeer tevreden is Lee over hoe Jurassic Kingdom in het groen van het Beatrixpark uitpakt. “Ze wilden hier het gras maaien, maar dat vond ik niets”, vertelt hij tijdens de rondgang. De natuurlijke omgeving maakt het juist zo mooi, in zijn ogen. “Tegen de witte of zwarte muur van een museum pakt de tentoonstelling heel anders uit. Jurassic Kingdom wil ook mensen aanzetten tot bescherming van de leefomgeving, de natuur." Het betrekken van de echte omgeving bij de replica's is daarom van belang; van Lee had het daarom nog wel wat 'wilder' gemogen dan met de asfaltpaden van het Beatrixpark. “In Engeland was het rond Pasen ronduit nat en liepen mensen in kaplaarzen door het gras.” Ook de hekken waarmee het evenement van het doorgaande fietspad langs de Poldervaart is afgeschermd, tsja, dat had ook wel anders gemogen.

Maar Lee wil het zijn gastheren niet al te moeilijk maken. Hij is veel te blij met Schiedam als plek van zijn debuut in 'Europa'. Hij bekeek naar eigen zeggen zeker 25 plaatsen in de Randstad, waaronder in Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen, en koos voor Schiedam. Met zijn grote achterland van 1,2 miljoen mensen in de Rijnmond, plus Den Haag en het Westland dichtbij, ligt Schiedam ideaal centraal. De omgeving met bomen en gras in het park is de gewenste, en de mogelijkheid om met enkele hekken, gebruikmakend van het water, het terrein via een toegangspoort te kunnen openstellen, zijn andere plussen.

Lee (van Chinese komaf) had voor zijn stap over de Noordzee een voorkeur voor 'de lage landen'. “Samen met Engeland zijn dat de landen die echt multicultureel zijn, die open staan voor anderen.” Hij had ook graag in Amsterdam een tentoonstelling ingericht, maar daar vielen nog geen afspraken te maken over reservering van een park. Wel verwacht hij dat dat in de toekomst gaat lukken. Zeker is ook dat Jurassic Kingdom naar Duitsland gaat. En Lee zou graag, als de dagen kort zijn, terugkomen naar Schiedam met zijn evenement Magic Lantern, een feest van lichtjes dat eerder in Londen te zien was.


Bekijk de foto'sGerelateerd