Coöperatiemuseum wordt écht museum

06-11-2016 Uit Redactie

SCHIEDAM - Het Nationaal Coöperatie Museum wordt een 'Geregistreerd Museum'. Het kleine museum op de Appelmarkt treedt daarmee toe tot de ruim driehonderd musea in Nederland die kunnen zeggen dat ze goedgekeurd zijn als plekken waar op een verantwoorde manier werk wordt gemaakt van het beheer van het culturele erfgoed.

Het Coöperatiemuseum heeft lang moeten werken voor deze titel in huis werd gesleept. "Na vele inspanningen heeft het Nationaal Coöperatie Museum het fel begeerde predicaat 'Geregistreerd Museum' verkregen", zo laat het weten.

De titel museum is in Nederland niet beschermd. Om toch een standaard te stellen hebben de Museumvereniging en het Landelijk Contact van Museumconsulenten in het jaar 2000 gezamenlijk de Stichting het Nederlands Museumregister opgericht. Het Museumregister moet de kwaliteit van Nederlandse musea 'zichtbaar maken, bewaken en verbeteren', zo stelt de organiserende Museumvereniging. "Musea die op of boven de minimumstandaard functioneren, vervullen hun museale taak naar behoren en worden opgenomen in het Museumregister."

Het Nationaal Coöperatie Museum heeft meer goed nieuws: de verbouwing van het pand, met name de eerste verdieping, is met succes afgerond. "De expositieruimte is geheel opnieuw ingericht."

Beide zaken worden over twee weken gevierd. De vernieuwde tentoonstellingsruimten worden dan officieel geopend en op de gevel van het pand wordt het schildje 'Geregistreerd Museum' bevestigd.Gerelateerd