Coöperatiemuseum rondt restauratie af

05-04-2020 Uit Redactie


SCHIEDAM -  Het Nationaal Coöperatie Museum Schiedam heeft de restauratie van het pand aan de Lange Haven, hoek Appelmarkt afgerond. Het kleine museum over de geschiedenis van de supermarktketen Coop en de coöperatieve gedachte in Nederland vertelt erover in het ledenblad De Koerier.

Vorig jaar werd de restauratie begonnen, na een lang proces van aanbesteding. Aannemer Bijl uit Schiedam pakte het werk op: het vernieuwen van kozijnen en het repareren van dakkapellen.

Tijdens het werk bleek de lateiconstructie (de balken boven de ramen) te zijn weggeroest. Het museum besloot tot vervanging van de constructie. "Een dure ingreep, maar noodzakelijk."

Financiële steun moest worden gevonden om deze klus uit te kunnen voeren. De gemeente Schiedam sprong bij, net als het Fonds Schiedam Vlaardingen. De aanvraag van een restauratievergunning kostte extra tijd, maar de openstelling van het museum kon doorgang vinden door het werk af te schotten.

Afgelopen maand werd het werk afgerond. "De gevels enhet schilderwerk zien er weer prima uit, we kunnen er weer een aantal jaren mee vooruit."

Later dit jaar hoopt het Coöperatiemuseum de winkel te kunnen opknappen.Gerelateerd