Branders tot leven op begraafplaats via hun geestrijk vocht

30-09-2021 Uit Redactie

De oude katholieke begraafplaats 'onder aan de Vlaardingerdijk'


SCHIEDAM - Het is weer eens wat anders: een goeie borrel proeven op de begraafplaats. Of zouden honderden mensen je zijn voorgegaan, daar 'onder aan de Vlaardingerdijk'?

Tenslotte waren er naar verhouding veel katholieken onder de branders die daar ter aarde zijn besteld. Voor hun personeel was dat niet anders.

In het Nationaal Jenevermuseum Schiedam is tot 7 november de expositie ‘Begraven Branders, vergeten begraafplaats aan de Vlaardingerdijk/Schiedam’ te zien. Dat bracht de mensen van het museum op het idee om eens in depot te kijken naar de voorraad die daar van deze jeneverstokers op de planken staan. Dat bleek niet mis. Vandaar dat aanstaande zaterdag een jeneverproeverij wordt gehouden; op de begraafplaats, met de producten waar de mensen die daar al sinds jaar en dag liggen trots op waren.

Voor de echte kenners: het gaat onder meer om de Magnolia jongejenever van Piet van Gent, de Adelaar, originele moutwijnjenever van jeneverstokerij De Dubbele Adelaar en Kabouter oudejenever van Herman Jansen. De proeverij wordt opgeluisterd met muziek.

Het proeven is van twee tot vijf, kost wel wat, maar dan zit er een hapje bij. Aanmelden is nog mogelijk via het Jenevermuseum.Gerelateerd