Bling-bling van Songfestival decadent naast armoede

01-02-2020 Uit Redactie

Marcel Thomassen


ROTTERDAM - Zolang er armoede is, zijn er belangrijker dingen om je druk over te maken dan de bling-bling van een Songfestival. 

Die stelling poneert Maassluizenaar Marcel Thomassen. RTV Rijnmond sprak met de FNV-vrijwilliger, ervaringsdeskundige voor wat betreft armoede en vrijwilliger bij Rosa, dat de belangen van mensen zonder geld behartigt.

"Ik vind het eigenlijk een beetje decadent", zegt Thomassen tegen Rijnmond. "Iedereen is bezig met het Songfestival en alle blingbling, terwijl Rotterdam de armste stad van Nederland is. En vergeet Schiedam niet."

In de nieuwsbrief van Rosa, (de Rotterdamse Sociale Alliantie) van januari, schreef Thomassen: "In mei 2020 vindt in de armste gemeente van Nederland: 'Rotterdam e.o.', een mondiaal-event plaats, waar tussen de twee-en-een-half tot drie-miljard mensen op deze aardkloot via de nationaal en internationaal media kennis van gaan kunnen nemen. Namelijk het (mijns inziens vrij decadent/megalomaan alsmede peperduur) Eurovisie Songfestival wat wordt gehouden in de Ahoy-hallen te Rotterdam-Zuid (het armst plus meest achtergestelde gebied van Nederland, waar nota-bene zelfs een decennia lang nationaal programma voor is opgesteld om hierin verbetering te brengen)."

Rosa vroeg eerder aandacht voor armoede en sociale uitsluiting en wil dat bij gelegenheid van het Songfestival opnieuw gaan doen. De vergunningen voor een armoedemars zijn volgens Thomassen binnen. Het blijft immers belangrijk om Nederland en de rest van de wereld te laten zien dat ook in dit land armoede voorkomt. Alle wereld- en levensbeschouwelijke organisaties in Nederland die zich hiertoe geroepen voelen zijn uitgenodigd om mee te doen, aldus Thomassen.

De demonstratie staat gepland op 9 mei.Gerelateerd