Categorieën

Service

Bizarre taferelen voor Schiedamse horeca

Bizarre taferelen voor Schiedamse horeca
Uit

Bizarre taferelen voor Schiedamse horeca

  • Redactie
  • 15-03-2020
  • Uit
Bizarre taferelen voor Schiedamse horeca

SCHIEDAM – Het werd een surrealistische avond voor de Schiedamse horeca. Tot en met het onder de neus van de gasten weghalen van de borden. Niets is wat het was, en vragen stapelen zich op. Sommige daarvan wezenlijk voor het voortbestaan van de onderneming.

Om half zes begon de persconferentie van de ministers Arie Slob en Bruno Bruins. Aan de laatste de taak aan te kondigen dat de horeca ‘op slot’ ging. En wel om zes uur, binnen een half uur.

Vooral die snelheid van handelen die door de autoriteiten verwacht werd, zit de Schiedamse horeca-ondernemers dwars. Natuurlijk snappen ze dat de ervaring met het Coronavirus zonder precedent is en dat ook de ministers moeten improviseren. Maar dat dat op deze manier moet…?! De eigenaar van de Chicken Spot op de kop van de Passage kan er niet over uit. “Dat wat ze nu weten, dat wisten ze toch ook eerder van de week wel. En waar was premier Rutte trouwens? Wel een beetje zwak dat hij het slechte nieuws niet zelf komt brengen.” Voor deze ondernemer zijn de consequenties van het nieuwe regime nog wel te overzien: hij plaatste een bord waarmee het zitgedeelte van zijn zaak wordt afgeschermd; bezorgen kan nog wel, voor zo ver zijn informatie reikt. En dat is altijd al de belangrijkste inkomstenbron van Chicken Spot. Er werd tijdens de persconferentie nog specifiek gevraagd naar afhaalrestaurants. Antwoord van Bruins: "De nadere uitwerking volgt allemaal." En het zou toch wel heel gek zijn als juist bezorgen niet meer mogelijk is. "We nemen alle hygiëne maatregelen in acht, inclusief het anderhalf meter afstand houden."

Bij de Griekse Taverna even verderop op de Broersvest hadden ze daar ook al stil bij gestaan, en het aantal tafels in de zaak verlaagd, om wat extra afstand te creëren. Een van de drie broers die de zaak runnen vertelt hoe hij vanavond zo’n tachtig mensen in de zaak had, toen het nieuws doordrong. “Gelukkig komen onze gasten op zondag over het algemeen wat eerder. Maar er waren klanten die weinig begrip op konden brengen voor de maatregel. Ik snap ook niet dat dat zo snel moest gebeuren.” Er werd snel gehandeld: nieuwe bestellingen werden niet meer opgenomen, bezoekers werd gemaand de zaak snel te verlaten. “Ik kon het niet hebben dat ik de ene gast wegstuurde en de rustig bleef zitten.” Dus er zijn wat borden min of meer onder de neus van de gasten weggehaald.

De Taverna heeft op een dag als vandaag vijftien tot zeventien mensen aan het werk. Die konden snel in de opruimstand. Stoelen op de tafels, schoonmaken en zo veel mogelijk eten in de vriezer of meegeven aan het personeel. Aan bezorgen doet Taverna niet.

Wat er de komende weken moet gebeuren is voor de drie helemaal onzeker. De Taverna heeft tien mensen vast in dienst, maar eens gaan kijken naar de mogelijkheden van arbeidstijdverkorting. Dat het flink geld gaat kosten staat vast.

De eigenaar van Lusitano’s Caffee in de Broersveld heeft daar wel zo zijn ideeën over. “Als er niets inkomt, gaat er ook niets uit.” Hij stelt betalingen uit, want weet dat als hij betaalt hij zijn recht van spreken verliest. “Ik leg de rekening bij de gemeente neer. Die zegt dat ik dicht moet, dan moet die ook maar zeggen wie dat betaalt.” Hij kreeg al snel ambtenaren van de Lichtblauwe Brigade langs, die hem maanden de deuren te sluiten.

Snackbaar Moonlight even verderop in de Lange Kerkstraat, deed dat al heel snel, en informeerde klanten die daarna nog trek kregen en voor de deur stonden via een persoonlijke en emotionele kennisgeving. "Er is niets zo moeilijk als het moeten sluiten van je toko, je onderneming, de plek waar je je brood mee verdient", aldus de familie Demir, eigenaar van de zaak.

Namens  Toezicht & Handhaving waren een vrouw en een man op pad. Anders dan wat een gast van de Taverne vertelde, dat er in Den Haag al een bon van 750 euro was uitgeschreven, bekeurden de twee niet, zo lieten zij weten. “We delen brieven uit.” Zo op het oog toonden de horeca-ondernemers in de stad zich gezagsgetrouw; eer het goed en wel donker was waren de zaken dicht.

Dat bood de mogelijkheid nog even gezamenlijk te bekomen van de schrik. Het team van Brasserie Stadshuis nam er maar een borrel op en keuvelde na. Ook zij maanden hun gasten de zaak uit na het bekend worden van het nieuws. Waarom om half zes bekend werd gemaakt dat zaken om zes uur moesten sluiten, de mannen van Stadhuis konden er met hun verstand niet bij. Al keuvelend komen de ideeën op voor de nabije toekomst. Wat bijvoorbeeld te doen met het eten in de koelkast en elders? Misschien maar pakketten van maken, en verkopen of uitdelen?

Good old Bram Ladage was de uitzondering op de regel. Daar werd tegen achten nog een laatste patatje verkocht. De frietverkoper hoeft niet dicht: als het patatje maar niet in of bij de zaak wordt genuttigd, zo stelde de verkoopster.