Bezoek Wenneker Cinema meer dan gehalveerd

16-01-2021 Uit Redactie


SCHIEDAM - De Coronacrisis heeft - de bezoekcijfers van - Wenneker Cinema een flinke douw gegeven. De achtduizend bezoekers die er in 2020 naar het Schiedamse filmhuis kwamen, waren er lang niet voldoende om de kosten te dekken.

Dat betekent een flinke teleurstelling, na het voorgaande recordjaar, toen negentienduizend kaartjes voor een Wennekerfilm werden aangeschaft. "Deze daling is wel in lijn met de landelijke cijfers die de NVBF (Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters -red.) onlangs publiceerde (een daling van 56%)", zo meldt Wenneker Cinema.

Behalve verminderde inkomsten uit kaartverkoop schoot het filmhuis er ook bij in waar het de horeca-inkomsten betrof.

Directeur Gerard Sparla had gehoopt dat het hele jaar 2020 zou zijn als januari en februari. "Als we de lijn van de eerste maanden hadden kunnen voortzetten, dan waren we wellicht boven de twintigduizend bezoekers uitgekomen." Uiteindelijk bleek het publiek dat voor de eerste lockdown op de films in Wenneker Cinema afkwam goed voor de helft van het bezoek over 2020. "Hierna zijn we onregelmatig open geweest, met een beperkte bezetting van de zalen." Dat is terug te zien in de cijfers. "Gelukkig hebben we nog schoolklassen mogen ontvangen en trok ook de benefietvoorstelling van de lokale Lions te Riviere een paar honderd bezoekers.”

In financieel opzicht zijn het daarom zware tijden voor Wenneker Cinema. “In het verleden zijn we altijd in de plus geëindigd. Dit jaar dreigt een tekort van dertigduizend euro”, aldus voorzitter Menno Siljee. “Van de maatregelen die het Rijk heeft ingevoerd, hebben wij tot nu toe geen gebruik kunnen maken."  Daar tegenover staat dat wethouder Duncan Ruseler het filmhuis tijdens een bezoek in mei heeft toegezegd voor 2020 'minder strikt' naar de prestatieafspraken te zullen kijken. De subsidie voor 2021 is bovendien al toegezegd, aldus Siljee. Omdat hij en zijn medebestuurders en medewerkers afgelopen jaren zuinig zijn geweest, kan het filmhuis de financiële klap nu nog opvangen, zo stelt hij. "Deze situatie moet echter niet lang meer duren.”

Sparla hoopt dat hij snel weer de Schiedamse filmliefhebber mag ontvangen in 'zijn' cinema. “We merken dat er grote behoefte bij onze bezoekers is om weer van film te kunnen genieten in een filmzaal en met anderen. Onze zestig vrijwilligers willen ook weer snel aan de slag. Maar gezondheid gaat uiteraard boven alles!”Gerelateerd