Categorieën

Service

Audiotour vertelt jenevergeschiedenis

Audiotour vertelt jenevergeschiedenis
Uit

Audiotour vertelt jenevergeschiedenis

  • Redactie
  • 27-07-2018
  • Uit
Audiotour vertelt jenevergeschiedenis

Drie vertegenwoordigers van het Deltaport Donatiefonds, met in het midden Annemiek Jetten, en Marjolein Beumer (l) stellen de tour in gebruik


SCHIEDAM – “Een collectie is dood als er geen verhalen zijn.” Met die zekerheid in gedachten gingen Jenevermuseumdirecteur Marjolein Beumer en haar team aan het werk om Museummolen De Walvisch van een toekomst te verzekeren. Het resultaat: een audiotour.

Op een korte route tussen molen en Jenevermuseum, met stops in en bij de Korenbeurs, het Zakkendragershuisje, de distillateurszaal in het pand Lange Haven 97, bij pand Nolet op nummer 65 aan de gracht, bij de Havenkerk en het Jenevermuseum, zijn twintig stops te vinden, waar door Schiedammers verhalen worden verteld uit hun eigen herinnering of die van anderen. Samen vormen ze de geschiedenis van jenever in Schiedam.

Er zijn tien buiten- en tien binnenstops, waar door het over een 'zender', bij de stop op een muur bevestigd, halen van een 'lezer' ter grootte van een telefoon, het vertelde verhaal oplevert. De audiotour werd ontwikkeld door Tinker uit Utrecht, en zat al een hele tijd in de planning. “Ik wilde graag zo'n audiotour”, aldus Beumer, “maar had niet voldoende budget.” Toen diende het Deltaport Donatiefonds zich aan, dat dit jaar graag een 'wat groter project' in Schiedam ondersteunde. Met de 25.000,- die het fonds van havenbedrijven op tafel legde, kon het hele project betaald worden.

Een uitbreiding staat al in de planning: ook in het Jenevermuseum zullen zenders worden geplaatst. Zo kan de tour eenvoudig worden uitgebreid, ook met de verhalen van andere Schiedammers. Te meer daar de museummolen met de leverancier afrekend per 'verteld verhaal', dus naar gelang het aantal keren dat de tour gebruikt wordt. De lezers zijn te krijgen – tegen een prijs van 2,50 euro – in De Walvisch. Beumer koos voor een opzichzelfstaand systeem, 'omdat apps in museumland niet blijken te werken'. Er zijn er twintig beschikbaar – 'want gezelschappen in bussen worden sowieso al opgedeeld om niet met een grote groep de molen in te moeten', hetgeen onwenselijk is.

De Vlaardingse burgemeester Annemiek Jetten, betrokken in het Deltaport Donatiefonds, stelde dat het fonds (voor de helft gevoed door bedrijven in de Rotterdamse haven en voor de helft door het Havenbedrijf, met een jaarbudget van ongeveer 300.000 euro, bedoeld als genoegdoening voor de overlast die de bedrijven de omwonenden aandoen) graag bijdraagt aan de tour. “We willen het leven van de mensen in de regio beter maken”, en dat gebeurt ook door Schiedam aantrekkelijker te maken voor toeristen. Daarom ook dat de tour in vijf talen beschikbaar is: Nederlands, de drie grote Europese talen die op de scholen worden onderwezen, en Chinees. De eerste grote groep uit China van dit jaar wordt binnenkort in het museum verwacht.