Art Rotterdam Week; dans en tentoonstelling bij Open Art Exchange

03-02-2020 Uit Advertentie

Try-out BOB&I’; foto: Open Art Exchange


SCHIEDAM - Tijdens Art Rotterdam Week (6-9 februari) opent het internationale kunstcentrum Open Art Exchange opnieuw haar deuren op Hoogstraat 85 voor dansperformances in de glow-in-the-dark-wereld van BOB&I (Between Open Borders & Isolation). Dit is een hybride art-dance project van de Mexicaans/Nederlandse danscompany FDR Dance | Fernando Dominguez en beeldend kunstenaar en designer Lawrence Kwakye (Den Haag).

Afgelopen jaar heeft Kwakye zijn eigen imaginaire wereld gebouwd waarin de mens als individu vanuit zijn eigenheid zijn sociale omgeving verkent en de interactie aangaat. In een continue transitieproces worden grenzen verlegd en wordt geleerd om te bewegen tussen verschillende werelden. Het is een gelaagde, multimediale installatie geworden, waarin licht en schaduw hun eigen steeds veranderende werkelijkheid creëren met objecten, schilderijen, collages en fotografie, voorzien van glow-in-the dark-vezelstructuren. In deze installatie gaan Dominguez en zijn dansers de interactie aan met zichzelf, met elkaar, met de installatie en het publiek, zoekend naar de balans tussen isolement versus openheid, eigenheid versus aanpassing, ik versus wij.

De dansvoorstelling in BOB&I is in vergaande ontwikkeling en bestaat uit vier episodes. Tijdens Art Rotterdam Week worden drie try-out voorstellingen gegeven, waarin (delen) van de episodes Memory of Light (1), Lightness of being (2), Mixed messages (3) en You are because we are (4) aan de orde komen. Uitvoerend dansers zijn Fernando Dominguez (Mexico), Xavier Hernandez (Mexico) en Samantha van de Doel (Nederland).

De danceperformances vinden plaats tegen de achtergrond van de eerste groepstentoonstelling van het nieuwe jaar 'Hello 2020!', met terugkerende highlights van het afgelopen seizoen, bestaande uit een mix van tekeningen, schilderijen, collages en installaties van Steve Bandoma (DR Congo), Jeffrey Burger (Schiedam), Laftmonk (France/US), Jonathan Vatunga (DR Congo), Fenneke Hordijk (Rotterdam), Kingsley Ogwara (Luxemburg/Nigeria), en Astrid Meijer (Rotterdam), nog te zien tot 1 maart. Daarnaast is een salonpresentatie te zien van de permanente collectie.

Combineer je bezoek met een zevental andere Art Rotterdam Week-kunstlocaties op loopafstand uit de Art Route Schiedam (zie I: www.artrouteschiedam.nl), het Jenevermuseum, museummolen De Walvisch of een rondvaart met de fluisterboot door de Schiedamse grachten (vertrekpunt Vismarkt/Lange Haven).

FDR Dance | Fernando Dominguez

FDR Dance | Fernando Dominguez produceert zowel podium performances en dansfilms. Zijn choreografisch werk voor dansfilms heeft wereldwijd inmiddels meer dan 35 onderscheidingen opgeleverd, waaronder Best Short Film op Cannes Short Film Festival in 2015. Het is vertoond op meer dan 250 festivals. Dominguez meest recente samenwerking met Codarts Dans heeft de korte dansfilm 'Level' opgeleverd, die in januari 2019 tijdens het Holland Dance Festival in première is gegaan en vervolgens op tournee is geweest langs dertig steden in het land.

Open Art Exchange

Open Art Exchange is een internationaal kunstcentrum dat niet-westerse kunstenaars ondersteunt en verbindt met de westerse kunst- en cultuurwereld, onder meer via actieve exchange programma’s met lokale kunstenaars, vanuit haar locatie in het museumkwartier in Schiedam.

Info

Open Art Exchange
Hoogstraat 85
3111 HC Schiedam
I: www.openartexchange.com
Facebook: https://www.facebook.com/openartexchange/
Instagram: https://www.instagram.com/openartexchange/

Openingstijden tijdens de Art Rotterdam Week (5 t/m 9 februari):
Woensdag tot en metzondag, 12.00-18.00, zaterdag Art night tot 22.00 uur
Dansperformances: vrijdag, zondag om 16.00 uur, zaterdag om 20.00 uur


Reguliere openingstijden:
Woensdag t/m zondag 12.00 – 18.00 uur
Overige dagen op afspraak (E: info@openartexchange.com)


Gerelateerd