Ambassadeurs voor Schiedam

02-05-2020 Uit Redactie

Schiedam Tulpen in Cigliè, met de Alpen op de achtergrond; (hieronder); de Schiedammers; foto's: Italië Magazine

SCHIEDAM - Terwijl sommigen in Den Haag er goed in slagen de goede naam van Nederland in Italië teniet te doen, zetten Yvonne Koorengevel en Govert Visser zich als ware ambassadeurs in om er sympathie te kweken voor Schiedam.

Mille Tulipani voor Cigliè hebben ze hun initiatief genoemd, waarmee ze goodwill oogsten in 'de laars'. Vorig jaar plantten zij bij hun tweede huis in Cigliè duizend tulpen, ook op verzoek van hun buren en bekenden. Niet zo maar tulpen, maar Schiedam Tulpen, gekweekt voor de stad en met het typisch Schiedamse jeneverglas als model.

Cigliè ligt tussen Turijn en de Middellandse Zee; de twee Schiedammers konden er de afgelopen tijd niet komen vanwege het Coronavirus. Wel hebben ze via sociale media veel contact met hun Italiaanse vrienden in het dorp, vertellen ze in een blog in het tijdschrift Italië Magazine. "Vooral nu de solidariteit centraal zou moet staan in de wereld, hebben we ook gesprekken over de weinig empatische opstelling van onze regering ten opzichte van de financiële Corona-ondersteuning."

De Schiedammers zochten zelfs contact met de Haagse politiek over dit onderwerp en hun ontzetting over het gebrek aan empathie aan te kaarten, zo vertellen ze. "Tot onze verbazing namen de communicatie-afdelingen van de VVD en het CDA alle tijd om in detail uit te leggen hoe dit beladen onderwerp vanuit het Nederlandse perspectief gezien wordt. Deze toelichting was voor ons bevredigend. Wij hebben deze ‘antwoorden’ vertaald in het Italiaans en dit gedeeld met onze vrienden."

Wat ze van hen terugkrijgen is de mededeling dat de tulpen er goed bij staan. "Dat door de rijke bloei van deze tulpen wij toch weer een beetje “aanwezig” zijn in ons dorp Cigliè in Italië…"

Bekijk de foto'sGerelateerd