Categorieën

Service

Amateurkunstenaars blij met onderkomen aan Grote Markt

Amateurkunstenaars blij met onderkomen aan Grote Markt
Uit

Amateurkunstenaars blij met onderkomen aan Grote Markt

  • Redactie
  • 28-05-2023
  • Uit
Amateurkunstenaars blij met onderkomen aan Grote Markt

Elskamp (l) en De Groot (r): bijdragen aan een mooier Schiedam


SCHIEDAM - Ze zitten er gezellig bij, de ruim zestig Schiedamse schilders en tekenaars van het Amateur Kunstenaars Collectief Schiedam (AKCS). Sinds kort aan de Grote Markt 39. Maar al ruim tien jaar een trefpunt van ieder die zich wil bekwamen in de kunsten van potlood en (olie)verf.

Aan de Grote Markt huurt de groep sinds februari werkruimte in de galerij van Edwin Voûte. Die verhuisde zijn bedrijvigheid naar het Art Centre aan de Lange Nieuwstraat, maar houdt aan de Grote Markt nog wat opslag- en werkruimte, en een etalage voor het tonen van zijn aanbod.

Maar tussen de kunstboeken en opstelkasten werken nu de ‘amateurs’ van de AKCS. Alhoewel dat weinig zegt over hun dadendrang. In de ochtenden en avonden van vijf dagen in de week, in totaal zeven dagdelen, zijn daar de deelnemers van het collectief in de weer. We zijn een belangrijke stille kracht in de Schiedamse samenleving, zegt Han Elskamp, voorzitter van de club.

Want ga maar na: een grote groep Schiedammers beoefenen week in week uit hun hobby, maken mooie dingen en ontmoeten elkaar. Verbeek zou best nog wel meer willen doen, in de vorm van aanwezigheid van de AKCS bij evenementen, of een aanbod richting kinderen of scholen. “Maar we kunnen dat met de beperkte middelen die we hebben niet.” Hoe graag sommigen, bijvoorbeeld de mensen die de evenementen in de stad, of het kunstonderwijs aan kinderen en jongeren, ook willen.

Verbeek en mede-bestuurder Hans de Groot draaien week in week uit al hun ‘dienstjes-met-genoegen’, als praktische organisatoren van de sessies en als docenten. Ook twee professionele kunstenaars draaien mee in het team dat lesgeeft. Daar moet je trouwens niet een te schoolse toestand bij voorstellen: je zou het ook vrij-schilderen onder begeleiding kunnen noemen. Een deelnemer vertelt hoe er geen klassikale opdrachten zijn, maar eerder bijstand bij vragen, en af en toe wellicht een ongevraagd advies. ‘Het is eigenlijk vrijheid, blijheid, maar wel heel fijn om hier je werk te kunnen doen'. Elskamp corrigeert: natuurlijk is het een kwestie van doen, maar anderen kunnen wel helpen om de leren kijken, vorm te geven, om te gaan met kleur en materiaal.

De groepen zijn ook ingedeeld naar ieders voorkeur en mogelijkheden op de dagen van de week, niet naar niveau of ambitie. Over het algemeen gaat het om oudere mensen die tijd hebben om de schilderhobby te beoefenen, maar er zijn ook wel enkele jongere deelnemers, die met name in de avonduren aan de bak gaan in de club.

Het AKCS moest op zoek naar een nieuw onderkomen toen hen met twee weken opzegtermijn de huur werd opgezegd in het complex aan de Schoolstraat waar ze sinds ruim een jaar zaten. Er gaan daar nu daadwerkelijk appartementen worden gebouwd.

In de Schoolstraat belandden ze nadat de huisbaas de huur aan de Oranjestraat wilde verdrievoudigen; dat kon en kan de groep niet opbrengen. “We hoeven er niets aan over te houden.” Maar structureel met een tekort draaien gaat ook niet, zonder subsidie. Cursisten betalen voor een tien lessenkaart, of voor een jaardeelname. Die komt op 396 euro, legt De Groot uit. “Met 36 lessen komt dat neer op elf euro per les.” Van 2,5 uur.

De club ontstond op impuls van John Laurens, die in de Oranjestraat lesgaf aan schilderleerlingen. Toen hij in 2014 wilde stoppen, vonden we dat maar niets, vertelt Elskamp. “Na een paar dagen overleg besloten we het zelf voort te zetten.” Met succes, het tienjarig jubileum van de AKCS nadert. Corona zorgde voor een dip, na het stilleggen van de wekelijkse lessen, maar het deelnemersbestand is bijna weer op het oude niveau.

Gisteren en vandaag houdt het collectief een open huis. Schiedam kan zo kennismaken met de de club, de kunstenaars en hun werk. Dat zeer divers is. Velen houden het op figuratief, maar niet iedereen. “En we hebben sinds kort ook iemand, Jan, die met de kunstmatige intelligentie van de computer werkt.” Dat apparaat doet dan een voorstel voor een plaatje, op basis van de opdrachten die Jan geeft, uiteraard. Een van de cursisten heeft deze ingekleurd en het werk is nu aan de Grote Markt te zien.

“Er zijn ook al leerlingen die werken verkocht hebben”, aldus De Groot. Alles kan, wat dat betreft. Dankzij de inzet van enkele steunpilaren die andere de lol van het schilderen gunnen, en een nieuw onderkomen - het is wat klein, ‘maar we waren er blij mee toen Edwin het idee opperde bij hem in te trekken’ - waar het bijna alle dagen van de week goed schilderen is. Vandaag tot vijf uur te bezoeken.

PS. Enkele schrijffouten in dit stuk zijn na eerste plaatsing gewijzigd. En voor hen die de werken van de AKCS-ers gemist hebben, voegen we nu hier enkele indrukken van hun werk toe.