Als je naar huis wilt en het vliegtuig gaat niet...

03-04-2020 Uit Redactie/ Lianne van der Horst


SCHIEDAM - Wat doe je als je naar huis wilt en het vliegtuig vliegt niet? Dan pak je de auto. Zesduizend kilometer in een camper, dwars door 'Down Under'; het werd een groot avontuur voor Lianne van der Horst (26) en haar vriend Thom.

De twee groeien langzaam uit tot 'bekende Schiedammers', nu zij hun ervaringen in Australië uitgebreid delen op sociale media en daar veel respons op krijgen. Sinds dinsdag zijn ze weer thuis, niet in Schiedam maar in Manly, een schiereiland voor Sydney Harbour. "Het chille is dat mijn bed niet met tachtig kilometer per uur aan het rijden is en ik de douche in stap en naar de wc kan wanneer ik wil", vertelt Lianne op de blog die ze onder de naam What if we fly bijhouden. 

Dat was even wennen voor Van der Horst: "Deze ongelofelijk bizarre, indrukwekkende en onverwachte trip waarbij we het hele land hebben doorkruist en de meest ongelofelijke plekken voor onszelf hadden, voelt nu bijna alsof deze nooit heeft plaatsgevonden. Alsof we het mensen verschuldigd zijn erover onze mond te houden hoe leuk we het hadden."

"De lucht was grauw, geen kip op straat en zelfs toen we langs Hyams Beach in Jervis Bay reden (het witste strand ter wereld volgens het Guinnes Book of Records) stapten we niet uit de auto. Er staat 5987 kilometer op de teller. Het was klaar, genoeg, over. De hele trip zijn we nauwelijks met mensen in aanraking geweest, hoe dichterbij Sydney we kwamen hoe ongemakkelijker we ons voelden. Het was nu nog 3,5 uur naar ons heerlijke huisje in Manly, waar we bij een goede vriend, Matt, een kamer hebben omdat zijn huisgenoot naar Seattle is verhuisd. Er was alleen nog geen bed, dus onderweg zijn we snel langs een beddenzaak gesjeesd en hebben een lekker matrasje op de kop weten te tikken."

“Onze lieve vrienden stonden ons vanaf het balkon op te wachten toen wij hen vanaf de iconische Sydney Harbour Bridge naderden in ons witte bestelbussie. Het was gek om hen na een half jaar niet te kunnen knuffelen maar volgens mij is het ook wel iets dat snel went."

Lianne en Thom woonden in Sydney, ontmoetten elkaar in Sydney en gingen naar Perth in West-Australië. Toen kwam de Coronacrisis  en werd het vliegverkeer tussen Perth en Sydney stilgelegd. Toen restte er niets dan 'het bussie' te nemen. De 3300 kilometer hemelsbreed tussen de Australische westkust en oostkust vergde bijna zesduizend kilometer om te rijden, ook al omdat ze via Melbourne gingen.

Wat ze in Australië zochten? Van der Horst vertelt erover in haar blog: "Ik ben Lianne van der Horst en een jaar of 26 geleden werd ik geboren in Schiedam, waar ik het grootste gedeelte van mijn leven heb gewoond en een fantastische groep mensen om mij heen heb mogen verzamelen. Ik heb hier een fijne tijd gehad, waarbij ik heb genoten van het uitgaansleven. Regelmatig ben ik dan ook dronken met mijn ziel onder mijn armen vanaf Café van der Wal naar huis gewaggeld. Ik was totaal niet ongelukkig, maar het voelde alsof ik iets miste."

Dat werd reizen. In 2006 was zij voor het eerst in Australië, in 2014 keerde ze er terug, als onderdeel van een half jaar stage op het eiland Bali, Indonesië. "Op Bali leerde ik surfen en realiseerde me steeds meer dat ik nog veel meer wilde zien van de wereld. En dan het liefst op plekken waar de zon schijnt en de zee blauw is." Op 1 november 2017 voegde zij de daad bij het woord en stapte op het vliegtuig, bestemming Bali. Sindsdien heeft ze veel van Azië gezien, was ook nog even in Nederland, maar leerde dat haar hart toch 'daar' lag. "Met een Working Holiday visum voor Australië op zak vloog ik twee weken later naar Sydney en sprong op de ferry naar het fijne Manly. Hier heb ik uiteindelijk negen maanden gewoond, gesurft en bij een smoothiecafe aan het strand gewerkt. Grappig hoe dat uiteindelijk gelopen is."

"In januari 2019 ontmoette ik op Bondi Beach via een goede vriendin een jongen. Op het eerste oog een lulletje rozenwater met een brilletje, sinaasappel blouse en een vlotte babbel. Hij was net aangekomen in Sydney en kende nog niet zoveel mensen. Terwijl het sap afkomstig van het kangoeroe vlees uit onze mondhoeken droop en we lichtelijk aangeschoten waren, besloten we dat we elkaar nog maar eens moesten zien."

Vanuit Perth moest het stel twee weken geleden terug naar Sydney, omdat daar werk wachtte. "Ondanks dat het natuurlijk een takken eind weg is, is het stiekem ook een ontzettend vet avontuur om samen aan te gaan. Dit geeft ons namelijk ook de kans om een aantal van de mooiste plekken van het land te ontdekken. We gaan naar Wave Rock, Esperance, de Nullarbor Plain, De grote Outback, Adelaide, de Grampians, de Great Ocean Road, Melbourne, De Wilsons Prom en Yarra Valley. Althans, dat hopen we."

Wie wil weten of dat gelukt is, en wie onder de indruk wil komen van het natuurschoon van Australië, doet er goed aan door te klikken naar de blog van Thom en Lianne. Dat kan
hier.

Bekijk de foto's