Als Heiligers in Wit Nazareth

17-12-2017 Uit Han van der Horst

Foto's: Paul Meuldijk en Gerard Groenendijk

SCHIEDAM - Het was maar goed dat ik zo´n zware cape had. Anders was het een heel onaangename zaterdagmiddag geweest. Hij hing als een tent rond mijn schouders. Toen hij eenmaal dichtgeknoopt was, gingen mijn handen schuil onder het zware duffel of waar die cape ook van gemaakt was. Het was heerlijk warm en als de vorst zou invallen, kon ik het zonder handschoenen af. Dat was volstrekt duidelijk. Ik wurmde mijn rechterhand naar buiten en plaatste de zwarte hoge hoed ferm op het hoofd. Daarna stapte ik de Lange Haven op, figurant in een Dickensiaans decor.

Het is geloof ik in Deventer begonnen, dat mensen rond de kerstdagen in negentiende eeuwse kostuums naar buiten gaan zodat het net is of je in een verfilming van Scrooge meespeelt. Steeds meer plaatsen nemen dit idee over. Schiedam nu ook. Op het stuk Lange Haven tussen de Vismarkt en de beurs werden oude ambachten beoefend. Er waren stalletjes. Hans Ritman had zijn historische pand Lange Haven 131 opengesteld voor onderneemsters die vintage kleding verkochten en sieraden. Bovendien vonden er in de achterzaal concertjes plaats.

Op de Vismarkt waren warme seizoensdranken verkrijgbaar; dameskoortjes zongen kerstrepertoire en deken en hoofdman van het Sint Anthonisgilde gaven acte de presence. Ik trachtte Maximiliaan Heiligers te verbeelden in mijn Dickenskostuum, want de familie Heiligers heeft op de Lange Haven 131 gewoond, voor M.C.M. de Groot, vernieuwer en filantroop van rond 1900. Ik pikte Max uit de familie omdat hij de man was achter Bacchusjenever en twee en drie sterren cognac. Ik gaf een rondleiding waarbij ik deed alsof ik Heiligers was en het publiek zich in de negentiende eeuw bevond. Maar de regen sloeg ons op een gegeven moment in het gezicht en wij vluchtten de cooperatiewinkel in, wat een prachtige plek was om onze rondtocht te beëindigen.

Toen ik mijn cape had teruggebracht, begreep ik dat dit een mooi begin was geweest en dat het zaad was geplant voor iets veel groters. Heel veel vrijwilligers hadden zich ervoor ingezet om van dit Dickensiaans gebeuren iets moois te maken. 'Wit Nazareth' was de naam van het feelgood-gebeuren.

Het had drukker kunnen zijn. Het Opperwezen had zuiniger kunnen zijn met hagel- en regenvlagen. Wel is bewezen dat de Vismarkt zich leent voor tal van gebeurlijkheden die het bijzondere van onze binnenstad extra cachet geven. Volgend jaar wordt het net zo´n mooi spektakel als het ontsteken van de kerstboom op de Grote Markt. Let op mijn woorden.

Bekijk de foto'sGerelateerd