Allerlaatste expositie in De Ketelfactory

28-09-2021 Uit Redactie

Tentoonstellingsoverzicht van De Reis; foto: De Ketelfactory


SCHIEDAM - De tentoonstelling 'De Reis' is de afscheidstentoonstelling van De Ketelfactory, die begin komend jaar definitief de deuren sluit. Van 16 oktober tot 16 januari is De Reis te zien.

Vanaf de allereerste tentoonstelling die 12,5 jaar geleden in De Ketelfactory opende, heeft artistiek en zakelijk directeur Winnie Teschmacher de ruimtes van de oude melkfabriek steeds weer laten veranderen in een plek waar hedendaagse kunstenaars werk toonden. De reis die dit is geweest, is nu met hulp van gastcurator Ingrid van Santen verbeeld in de tentoonstelling De Reis.

Op deze afscheidstentoonstelling is nieuw voor De Ketelfactory gemaakt werk te zien van zes kunstenaars. Aldo Hoeben heeft de oude entree van de melkfabriek weer open gemaakt en zich in een nieuw videowerk laten inspireren door de schaduwen die het licht werpt door het smeedijzeren sierwerk van de toegangsdeur. Roland Schimmel maakt een nieuwe stap in zijn atmosferische muurschilderingen vol nabeelden. Ton van der Laaken, de eerste kunstenaar die in De Ketelfactory was te zien in 2009, maakt een nieuwe meditatieve schuilruimte van drieduizend blaadjes Chinees papier.

Daar kan de bezoeker zich laten vervoeren door de raadselachtige diepte van een glazen eclips van Winnie Teschmacher zelf. Voor de twee symmetrische trappenhuizen heeft Elsa Hartjesveld vier enorme abstracte tekeningen van Siberisch krijt gemaakt. En Wineke Gartz heeft de zolderverdieping veranderd in een ruimte waar de geschiedenis van de firma Nolet samenkomt met die van De Ketelfactory en Schiedam.

De tentoonstelling dompelt de bezoeker na binnenkomst volgens De Ketelfactory onder in een wunderkammer. In die kamer zijn kunstwerken verenigd van aan De Ketelfactory gelieerde kunstenaars. Daarnaast hangen er ook memorabilia: een handgeschreven brief van Marjolijn van den Assem, een portret dat Philip Akkerman veertig jaar geleden van gastcurator Ingrid van Santen maakte.

Filmmaker en regisseur Kim Everdine Zeegers heeft de afgelopen jaren van alle kunstenaars videoportretten gemaakt. Hierin ondervroeg ze de kunstenaar over motivatie en manier van werken. Nu heeft Zeegers voor het eerst eenvideoportret gemaakt van Teschmacher en haarzelf, waarin de twee elkaar ondervragen. De film wordt vergezeld door poëtische beelden van reizen die het tweetal de afgelopen jaren samen en los van elkaar maakten: van woestijnen tot hooggebergtes, van eeuwenoude tempels tot hedendaagse landart.

Op de bovenste verdieping van De Ketelfactory is een speciaal archief voor de bezoeker. Hier kunnen boeken, kunstenaarsboekjes, films en nog veel meer zaken worden teruggezien en -gelezen.

En tenslotte is er ook nog een begin aan De Reis. De Reis begint namelijk in het oudste stadspark van Nederland: de Plantage. Daar kan de bezoeker een audiotour kiezen van Arita Baaijens of Cilia Batenburg. De eerste zal de bezoeker meenemen door het park tot aan de voordeur van De Ketelfactory. In de tweede audiotour zal kunsthistorica Cilia Batenburg de bezoeker meenemen op een tocht langs monumentale bomen en kunst.

Eenmaal aangekomen in De Ketelfactory en eenmaal gereisd door de tentoonstelling, is er nog een laatste tocht te maken. Opnieuw gaat het met de audiotour verder: langs de distilleerderij van Nolet, een brug over, je maakt een bocht, en dan, in een grote opslagloods, staat daar de installatie ‘Kijken in Diepte’ van Winnie Teschmacher. Deze installatie bestaat uit drie ‘dieptekijkers’, waarmee je verder kunt kijken dan je denkt dat mogelijk is. 

Er wordt gewerkt met tijdsloten, deze zijn vanaf 1 oktober te boeken via I: www.deketelfactory.nl of op afspraak.