Africa Now

25-08-2020 Uit Advertentie

Foto Detailfoto ‘New lights’ van de kunstenaar Sam Ovraiti (©OpenArtExchange) [zie separaat bijgevoegd]


SCHIEDAM - Op zaterdag 29 Augustus tussen twee en zeven opent het internationale kunstcentrum OpenArtExchange in het museumkwartier op Hoogstraat 85 haar deuren voor de groepstentoonstelling ‘Africa Now’ met pentekeningen, schilderijen, collages, aluminium werken en sculpturen van tien Afrikaanse hedendaagse beeldend kunstenaars uit vijf verschillende landen. Liefhebbers van hedendaagse Afrikaanse kunst kunnen hun hart ophalen aan deze bijzondere internationale overzichtstentoonstelling.

In verband met de Coronamaatregelen is er komende zaterdag een inloopmiddag; u kunt dan met een hapje en een drankje op veilige afstand in éénrichtingsverkeer de tentoonstelling en de permanente collectie bezoeken. Er zijn buiten zitplaatsen beschikbaar, mochten we tijdens piekmomenten het maximale aantal bezoekers overschrijden. We verwachten echter dat we met de huidige 450 m2 tentoonstellingsruimte voldoende capaciteit beschikbaar hebben om de inloop goed te kunnen verwerken. De tentoonstelling loopt nog door tot 27 September.

Africa Now

De tentoonstelling beoogt een blik te geven op de rijkdom en enorme diversiteit aan hedendaagse Afrikaanse kunst, met de presentatie van recente werken van tien kunstenaars, die vier generaties vertegenwoordigen. Uiteraard is dit slechts een glimp van de veelkoppige verschijning van hedendaagse Afrikaanse kunst, maar we zijn bijzonder trots op de kwaliteit en veelzijdigheid van het werk dat voor deze tentoonstelling naar Nederland is gehaald. Zo toont de welbekende kleurspecialist Sam Ovraiti (Nigeria) acrylschilderijen die een kruising lijken tussen Picasso en de kleuring en belichting van de Franse impressionisten. Librist Eddy Masumbuku (DR Congo) combineert mysterieuze abstracte iconische koppen in vervloeiende lagen vergrijsde tinten op heldere kleurvlakken. Sébastien Boko (Benin) creëert lyrische semi-figuratieve sculpturen met een surrealistische twist in hout en metaal.

Kingsley Ogwara (Luxembourg/Nigeria) componeert abstracte kleurrijke composities van formaat met veel textuur, die de vorm lijken aan te nemen van mensenmassa’s. Patrick Musombwa (France/DRC) toont expressionistische abstracts met een figuratieve hint en een zweem van Edvard Munch. Daartegenover contrastreren Yusuf Seido Okus (Nigeria) met wandsculpturen van aluminiumfolie en Abdoul Ganiou Dermani (Duitsland/Togo) met ingetogen gestyleerde pentekeningen met koffie op papier. Opkomende talenten Barry Nzennaya (Nigeria), Gabriel Jideonwor (Nigeria) en Benigno Mangovo (Angola) completeren het geheel met schilderijen in cubistische, abstract figuratief expressionistische en respectievelijk abstract surrealistische stijl. Kortom, een eclectisch overzicht dat elke stereotypering van Afrikaanse kunst tart.

OpenArtExchange

OpenArtExchange is een internationaal kunstcentrum dat veelbelovende niet-westerse kunstenaars ondersteunt en verbindt met de westerse kunst- en cultuurwereld, onder meer via internationale residenties en tentoonstellingen met lokale kunstenaars vanuit haar locatie in Schiedam. Daarnaast representeert zij haar kunstenaars op internationale art fairs, kunstfestivals en andere kunstevents en online.

Zie voor meer informatie: OpenArtExchange.Gerelateerd