´Spikkelvarken' herinnert aan de varkensmarkt

27-10-2020 Uit Redactie

Van der Horst in de winkel van molen De Walvisch; foto's: Roger Pluijm


SCHIEDAM - In Schiedam is van 1464 tot 1937 op de tweede vrijdag van de maand november varkensmarkt gehouden. De varkens in Schiedam aten de spoeling die vrijkwam bij de productie van het jeneverstoken. In de 19e eeuw groeide de varkensmarkt uit tot een folkloristische feestdag, waarvoor de Schiedamse bakkers speculaasvarkens bakten. De traditie herleeft. Voor het vijfde achtereenvolgende jaar worden er speculaasvarkens ofwel spikkelaasvarkens gebakken. 

Schiedammer Ton van der Horst (64) heeft in 2016 deze traditie nieuw leven ingeblazen door het speculaasvarken te bakken en in kleine kring te presenteren. Dat werd enthousiast ontvangen, zegt hij, en vanwege het succes gaat hij nu op grotere schaal de speculaasvarkens bakken. Hij doet dit voor het goede doel. "De opbrengst gaat naar Stichting De Schiedamse Molens. Sinds de oprichting in 1981 zet de stichting zich in voor het beheer en behoud van het molenerfgoed in Schiedam", zegt Van der Horst. "Bovendien worden de varkens gebakken bij Bakkerij de Vlinder, die medewerkers heeft met een verstandelijke of lichamelijke beperking."

De tarwebloem die gemalen wordt in Molen De Vrijheid aan de Noordvest is het hoofdbestanddeel van het speculaasvarken. De bestelde varkens kunnen worden opgehaald in Molenwinkel De Walvisch aan de Westvest 229.  De Speculaasvarkens worden gebakken bij Bakkerij Vlinder in Rotterdam. Bakkerij Vlinder stelt zich ten doel om mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking een werkplek te bieden die maatschappelijk relevant is. De bakkerij streeft ernaar om de leerlingen voldoening te geven in de werkzaamheden die ze dagelijks uitvoeren, hetgeen kan leiden tot een groei in het zelfvertrouwen.

Het speculaasvarken weegt 450 gram en kost € 11,55 en kan worden besteld per e-mail via info@schiedamsspeculaasvarken.nl