Categorieën

Service

Aandacht voor gin en aula

Aandacht voor gin en aula
Uit

Aandacht voor gin en aula

  • Redactie
  • 18-07-2015
  • Uit
Aandacht voor gin en aula
SCHIEDAM - Schiedams cultureel erfgoed komt deze maand nationaal en internationaal in de pers. Vandaag besteedde het NOS Journaal aandacht aan de 'jenever-variant' gin. Eerder deze maand gaf een Chileens cultuurmagazine een geïllustreerd verslag van de ingrijpende verbouwing van de aula van het Stedelijk Museum.

In het NOS Journaal was een item over de toenemende populariteit van gin, met daarbij fraaie beelden vanuit stokerijen en vanaf de Schiedamse molens. Aandacht voor het grote Nolet, maar ook voor de opkomende merken Bobby's Gin van de broers Van Bokkel en Loopuyt Gin, van de Schiedamse assurantietussenpersoon Jan van Stigt Thans.

Trouwens, is het nou 'gedistilleerd' of 'gedestilleerd' waar we hier in Schiedam zo goed in zijn? Het is allebei goed, zegt Genootschap Onze Taal: "Sterkedrank mág gedestilleerd genoemd worden, maar gedistilleerd komt veel vaker voor en heeft dan ook de voorkeur. Het sterkedrankmuseum in Schiedam heet dan ook Het Gedistilleerd Museum. De werkwoorden distilleren en destilleren zijn wel volledige synoniemen van elkaar; ze betekenen 'door verdamping en condensatie zuiveren; in het bijzonder sterkedranken stoken'."
Waarbij wij dan het Genootschap graag toevertrouwen dat wij hier in Schiedam inmiddels een museum hebben dat Jenevermuseum heet.

Het Chileense magazine Ambientes is gevestigd in de plaats Vitacura, een gemeente met 85.000 inwoners, dus net iets groter dan Schiedam. Het ligt in de metropoolregio van hoofdstad Santiago, met in totaal ruim zes miljoen inwoners. Vitacura staat bekend als het meest modische en het duurste gebied in deze metropool. Een goede doelregio dus voor het Schiedamse toerisme. Op de website verscheidene foto's van de verbouwde aula van het Stedelijk Museum bij het artikel met als kop 'Renovatie van historisch erfgoed'.