Categorieën

Service

Aan de slag met eenzaamheid en eigenheid

Aan de slag met eenzaamheid en eigenheid
Uit

Aan de slag met eenzaamheid en eigenheid

  • Redactie
  • 10-02-2019
  • Uit

SCHIEDAM – Beweeg je mee, of ervaar je de wereld om je heen vooral als beperkend, beklemmend? En wat is eigenheid daarin waard? Dat is de centrale thematiek die de makers willen verkennen in Memory of Light. Het eerste deel van dit project is vanmiddag nog te zien bij Open Art Exchange.

Een mens verhoudt zich tot de wereld om hem heen, zo is ook de leidende gedachte achter het kunstproject Between Open Borders and Isolations, BOB &I, dat al eerder is uitgewerkt door de makers van Memory of Light. Lawrence Kwakye is drijvende kracht achter dit project. Met een Ghanese vader en een Hongaarse moeder is deze hedendaagse Hagenaar een levend voorbeeld van vervagende grenzen, wegvallende vastigheid in structuren van plaats en tijd en ook van culturen. Hij ervaart vooral de vervreemding die een mens dan ten deel kan vallen.

Er zijn meer ontwikkelingen die die vervreemding kracht bij zetten: denk aan de techniek. Ontwikkeld en bedoeld om mensen te ondersteunen, maar steeds vaker lijkt het of het die mens is die de techniek dient. In Memory of Light hangt in de opstelling een crucifixfiguur met een spiegelend 'hoofd'; die toont de hele wereld, maar lijkt geen karakter te hebben. Wat zie je dan in de spiegel?

En hoe is het met tijd, en ontmoeting? Als structuren wegvallen, is er dan meer of minder gelegenheid tot relatie? Minder beklemming misschien, maar ook minder rust en stabiliteit die nodig zijn om een eigenheid te ontwikkelen en te leven. Wat heb je de ander te bieden, als je leeft als het spiegelende hoofd, vol in de slag met sociale media, met de zorg van alledag? Is dat de uitnodiging aan ieder, in 2019: leven in de wetenschap dat we de slag aan moeten gaan met de hectiek, en de eenzaamheid?

Zoals de stem van de commentator tijdens Memory of Light zegt: "In de altijd-aan maatschappij waarin we leven, worden traditionele krachten afgebroken, die maakten dat we meeleefden met elkaar. Als we niet gedwongen worden om ons in elkaar te verdiepen, zullen de meesten van ons dat niet doen. Want dat vereist kwetsbaarheid. En kwetsbaarheid kan zorgen voor pijn en veroordeling." Gaat het erom te weten dat onze opdracht pijn kan doen, maar dat het een slag is die we moeten maken? Om uit te komen bij geluk en samen, zoals de dansers Fernando Dominguez en Xavier Hernandez tonen...

Afijn, wie de slag aan wil gaan: Hoogstraat 85, vanaf twee uur.