't Huis te Poort trekt tijdelijk in bij Westvest90

26-06-2020 Uit Redactie

Isabelle van Keulen te gast in de Westvest90-kerk, februari 2017; met Ulrike Payer, Rudiger Ludwig en Christian Gerber brachten zij tango's van Piazzolla

SCHIEDAM - 't Huis te Poort en Westvest90 gaan samenwerken in het verzorgen van een programma met klassieke muziek. Vanwege de Coronacrisis moesten de concerten in ’t Huis te Poort op de Dam enkele maanden geleden abrupt worden geannuleerd. In de periode daarna ontstond onzekerheid of de activiteiten in het komende seizoen 2020/21 zouden kunnen worden voortgezet. "Natuurlijk gaf de versoepeling van de regels enige hoop", aldus Ad van der Kouwe namens de stichting, "maar het staat vast dat de anderhalvemeterregel voorlopig van kracht zal blijven. Dat maakt het onmogelijk om in ’t Huis te Poort evenementen te organiseren; de zaal is te klein om voldoende publiek te kunnen herbergen."

Maar er is voor 't Huis te Poort 'redding gekomen vanuit onverwachte hoek', aldus Van der Kouwe. "De collega’s van concertlocatie Westvest90 hebben hun kerkgebouw aangeboden aan de stichting ’t Huis te Poort voor de komende periode." In het kerkgebouw aan de Westvest 90 is wel voldoende ruimte voor klassieke concerten waarbij de anderhalvemterregel in acht wordt genomen. De kerk van de Nederlandse Protestanten Bond biedt zelf ook een muziekprogramma en staat bekend om zijn goede akoestiek.

"Het zal even wennen zijn", aldus Van der Kouwe, "maar er wordt aan gewerkt om het vertrouwde ’t Huis te Poort-gevoel mee te nemen." Op dit moment wordt er nog gewerkt aan het invullen van het programma. "Dat is deze keer extra ingewikkeld omdat een aantal evenementen al was geboekt, maar natuurlijk ook ruimte wordt geboden aan de ensembles waarvan tijdens de crisis de concerten zijn geannuleerd." Het programma zal na vaststelling bekend worden gemaakt via de site en een nieuwe seizoenbrochure.

Het openingsconcert staat in ieder geval al vast: op vrijdag 11 september is het Florens Ensemble (Kim Stockx – dulciaan en blokfluit, Emma Huijsser – barokharp en blokfluit, Edoardo Valorz – klavecimbel en orgel) te gast. Het brengt onder de noemer 'An Instrumental Songbook' muziek van onder anderen John Dowland (1563-1626) en Thomas Morley (1557-1602). "Een voorproefje op een seizoen met, in het kader van de Brexit, veel Engelse muziek."

Isabelle van Keulen deed met haar ensemble een avondje Schiedam. In de eerste week van februari, met Rudiger Ludwig, Christian Gerber en Ulrike Payer, op respectievelijk contrabas, bandoneon en piaono. Behalve het nummer dat op 2 februari 2002 Nederland en ommelanden ontroerde, bracht het ensemble een selectie van de 2500 tango's die Astor Piazzolla schreef: Libertango, misschien wel het allerbekendste werk, Invierno en Verano, zomer en winter. Adios Nonino en dan voor de pauze drie nummers over de engel: Milonga, Muerte en Resurreccion.Gerelateerd