'Onkruid', onderwaterwereld en heden en verleden in brugwachtershuisjes

23-07-2020 Uit Redactie


SCHIEDAM - De onderwaterwereld van de Schiedamse havens, 'ongewenste' natuur in de stad en een weerspiegeling van heden en verleden sieren binnenkort de drie brugwachtershuisjes die een metamorfose ondergaan. Dit als resultaat van een oproep aan kunstenaar voor een aantrekkelijker inrichting van de brugwachtershuisjes bij de Ooievaarsbrug, de Hoofdbrug en de Oranjebrug.

Eerder deze week al werd het laatstgenoemde huisje bij de Oranjebrug ingericht door waterschapsecoloog Ernst Raaphorst. Hij toont er de onderwaterwereld in de stad. “De onderwaterwereld is een prachtige plek, maar is ook verborgen en geheimzinnig en daarom misschien een beetje onderschat. Met Ernsts Onderwaterwereld haal ik via een videoscherm en bijpassende aankleding de onderwaterwereld van Schiedam naar boven, zodat iedereen zich daarover kan verwonderen”, aldus de ecoloog.

Projectleider Lotti Hesper van de stichting Brugwachtershuisjes was erg te spreken over de hoeveelheid en kwaliteit van de 29 ingediende plannen. “Wij hebben de overtuiging dat dit een positief effect geeft voor de wijk.” Eerder vetelde zij Schiedam24 over het idee achter de actie en het proces naar de selectie van de uitverkoren ideeën. Zie dit artikel.

Met de invulling van de brugwachtershuisjes wil de gemeente de leefbaarheid en uitstraling van de wat eenzame brugwachtershuisjes aanpakken, zo vertelt wethouder Cultuur en Monumenten, Duncan Ruseler over het project. "Na onze oproep om op een duurzame en aantrekkelijke manier invulling te geven aan de brugwachtershuisjes, waren we positief verrast door de grote animo. De mooie creatieve projecten maken straks onze stad weer een stukje aantrekkelijker en levendiger."

Epeditie Natuurbrug is het ontwerp dat in en rondom het brugwachtershuisje van de Ooievaarsbrug komt. Fotograaf Dagmar Haggenburg vertelt met haar serie ‘Weeds’, oftewel onkruid, hoe mooi de natuur kan zijn die doorgaans als ongewenst wordt bestempeld. “Ik wil het huisje gebruiken om mensen met een andere blik naar de levende wezens om hen heen te laten kijken. Ook wil ik mensen uitnodigen zelf naar levende wezens in Schiedam op zoek te gaan. De bedoeling is dat deze vondsten ook weer een plekje krijgen in het brugwachtershuisje.” Bovendien wil Haggenburg door meer beplanting een bijdrage leveren aan een groenere stad en hoopt de fotograaf anderen hiermee te inspireren.

‘Weerspiegeling: verleden, heden en toekomst’ komt in het brugwachtershuisje van de Hoofdbrug. Ontwerpers Kymia Kazemi & Huibert Groenendijk wonen vlak naast de Hoofdbrug. “Wij zochten naar een verrassend effect met behoud van alles wat zich in de omgeving afspeelt. Daarom maken wij het brugwachtershuisje spiegelend, waardoor het transparant lijkt en je het idee krijgt dat je door het huisje heen kan kijken.” Zie de foto van het ontwerp hieronder. Daarnaast het interieur van het huisje bij de Oranjeburg.

Bekijk de foto'sGerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date