'De kracht van verbeelding' dagelijks te zien in gymnasium

08-10-2019 Uit Redactie

Riekje Sinnecker vertelt op 26 september over de ontstaansgeschiedenis van het schiderij


SCHIEDAM - 'De kracht van verbeelding'. Dat wil het schilderij dat sinds kort hangt in het Stedelijk Gymnasium, overbrengen op de leerlingen en docenten die het werk dagelijks aanschouwen.

Het is een van de vier schilderijen, gemaakt door een twintigtal nieuwkomers in de stad, onder leiding van kunstenaarscollectief Zona Franca. Dat gebeurde in het kader van de Vredesweek. Riekje Sinnecker vertelde erover aan de leerlingen van het gymnasium die de onthulling bijwoonden. Juan Heinsohn, begeleider van het ontstaan van het schilderij, vertelde hoe het schilderij werd gemaakt door vluchtelingen, die hun eigen ervaringen erin verwerkten. Het bovenste – donkere – gedeelte symboliseert de periode die de vluchtelingen achter zich hadden gelaten, terwijl het onderste deel hun dromen weergeeft.

Tijdens de Vredesweek twee jaar geleden deden leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Schiedam onder leiding van docente Nederlands Ester Janssen, mee aan het schrijven van een column. Een van de leerlingen, Erik van Weelderen, viel toen de eer te beurt zijn column voor te lezen. Zowel hij als zijn docente waren aanwezig bij de onthulling van het nieuwe schilderij.


Gerelateerd