Categorieën

Service

'Betaal wat het je waard is' - in het museum

'Betaal wat het je waard is' - in het museum
Uit

'Betaal wat het je waard is' - in het museum

  • Redactie
  • 02-02-2017
  • Uit
'Betaal wat het je waard is' - in het museum
SCHIEDAM - Het Stedelijk Museum Schiedam introduceert een nieuw horeca-concept: 'betaal wat het je waard is'. Met ingang van zaterdag kunnen bezoekers betalen naar rato van het genoegen dat zij aan de dranken en etenswaren hebben beleefd.

Het is volgens het museum voor het eerst dat een Nederlands museum op deze manier zijn horeca laat functioneren. Bezoekers kunnen zelf koffie en thee pakken en samen aan lange tafels een boterham smeren.

"We willen dat alle mensen zich welkom voelen", vertelt directeur Deirdre Carasso. "Dat doen we met zo veel mogelijk lokale producten, van onder andere Het Vlaamsch Broodhuys, De Bonte Koe en Expreszo." Het concept ‘betaal wat je het waard vindt’ is gebaseerd op vertrouwen.’ Op plekken waar op deze manier wordt afgerekend, wordt volgens Carasso zelden het vertrouwen beschaamd.

Verder verlaagt het museum de toegangsprijs voor Schiedammers. Het wil net als vroeger 'een gasthuis voor de stad zijn' en denkt met de korting de drempel voor stedelingen verder te slechten. Daartoe helpen ook de Schiedamse producten die verkrijgbaar zijn bij de museumwinkel - te vinden in de centrale entreehal met de beeldbepalende rode kasten van architectenbureau MVRDV - die dezer dagen ook opnieuw zijn ingericht. De toegangsprijs voor Schiedammers gaat naar vijf euro, de helft van wat andere bezoekers betalen. Kinderen tot en met twaalf jaar kunnen gratis naar binnen.

De vernieuwingen komen op een moment dat er veel nieuws te zien is in het museum. Vanaf zaterdag heeft het museum drie nieuwe tentoonstellingen. Bij Echt Schiedams zijn historische voorwerpen te zien, waaronder de stadsgalg die nog in de negentiende eeuw werd gebruikt. Ook hangen er foto's van de bodes van Schiedam met antieke bodebussen. De bekende Schiedamse fotograaf Paul de Graaff maakte de foto's.

Op de tweede verdieping staat werk van Diet Wiegman, ook een Schiedamse kunstenaar. Hij zet een lichtspot op wat een hoopje rommel lijkt en maakt op die manier magische schaduwbeelden op de muur. Met licht en donker wekt hij beroemde mensen als Anne Frank tot leven. Op de bovenste verdieping is vanaf zaterdag de Appelzolder ingericht met topstukken van CoBrA. De titel verwijst naar de jaren vijftig, de tijd waarin zo’n driehonderd werken van Karel Appel op de zolder van het museum lagen opgeslagen. De kunstenaar woonde op dat moment in Parijs.

In de andere vleugel van het museum is tot en met 12 februari de tentoonstelling van Geert Mul te zien. Bijzonder is dat zijn werk reageert op de bezoekers. Kunst mag je nooit aanraken, maar bij Mul moet je er bij voorbeeld op gaan staan. Op die manier maak je het kunstwerk zelf.