Waarom schaken?

09-09-2018 Sport Advertentie

SCHIEDAM - Schaken is voor vele niet-schakers een mysterieus aandoend spel.

Echter wanneer je de basisregels eenmaal kent (en die zijn niet moeilijk) en je de schaaksmaak te pakken krijgt ontdek je de schoonheid en de schier onmetelijke mogelijkheden van het spel. Bovendien geeft de manier waarop je speelt (eigen stijl) een aardig stukje zelfinzicht. Ben je meer strateeg of juist tacticus? Behoudend of roekeloos? Maak je steeds hetzelfde type fout? Streef je naar overzichtelijke stellingen of floreer je juist in chaos? Allemaal interessante inzichten waarvan je kunt leren en die zelfs nuttig voor je kunnen zijn om eventuele ongewenste eigenschappen in jezelf bij te schaven.

Dagelijks beleven duizenden Nederlanders erg veel plezier aan het schaken. Wat houdt hen bezig? Daar kom je eigenlijk alleen achter door zelf te spelen. Het doel is eenvoudig: verover de koning. Het draait om de ontdekkingstocht naar dat doel. Wat is steeds jouw beste zet en wat kan de tegenstander doen? In het begin lijkt alles ingewikkeld, maar je krijgt al snel door hoe de stukken samenwerken. Het leuke is de enorme variatie. Elke partij verloopt anders, omdat er miljoenen mogelijkheden zijn. Deze ontdekkingstocht spreekt veel mensen van jong tot oud aan. De meeste kinderen starten al op erg jonge leeftijd en houden daarna niet meer op. Schaken is net als leren fietsen of rekenen: eenmaal geleerd, vergeet je het niet meer. Je kunt tot op hoge leeftijd schaken. Sommige negentigjarigen en zelfs een enkele honderdjarige spelen nog altijd met veel plezier.

Schaken is goed voor de ontwikkeling van de hersenen van kinderen. Het bevordert hun concentratievermogen, stimuleert hen om eerst na te denken en dan pas te doen en zorgt voor zelfvertrouwen. Schaken is ook goed voor oude mensen. Doordat de geest actief blijft, kunnen ziektes als dementie worden uitgesteld. (bron: Koninklijke Nederlandse Schaakbond)

Morgen, maandag 10 september, start de interne competitie van schaakvereniging HZP Schiedam. Je kunt vrijblijvend binnenwandelen en van de sfeer proeven. Je hoeft niet goed te kunnen schaken. Zelfs de regels kun je bij ons leren, er is altijd wel iemand ter beschikking. Je kunt er ook voor kiezen om een aantal weken vrijblijvend (gratis) mee te draaien in de interne competitie. Het clubhuis van HZP Schiedam ligt in Schiedam-Zuid aan de Lekstraat 26 (seniorencomplex ‘De Pionier’). Verdere informatie vind je op onze sfeervolle  website.Gerelateerd