VST zet buren 'hardhandig' van het bord

24-11-2019 Sport Redactie

Ton Burgerhout en Frits Luteijn maken korte metten met de Rotterdamse invallers; foto: VST


DAMMEN - Er was gisteren tijdens de vierde ronde van de nationale damcompetitie weer eens reden tot feestvreugdevoor de  mannen van Van Stigt Thans. Lokale concurrent CCR uit Rotterdam werd hardhandig van het bord gezet.

Ondertussen veranderde er weinig in de top van het competitieklassement. Hijken won de lastige wedstrijd tegen Damlust met 12-8. DEZ Culemborg ontsnapte bij een 9-9 stand aan puntverlies tegen Dammers van het Oosten, doordat grootmeester Pim Meurs met een engeltje op de schouders een remise-eindspel wist te winnen.

In Schiedam en omgeving is de Burgerhoutvariant een begrip. Tal van topspelers hebben hun tanden erop stuk gebeten. Iedere gerenommeerde speler heeft het minstens eenmaal geprobeerd, waardoor de naamgever van de variant een hoop ervaring heeft opgedaan. In de rest van de wereld kent niemand deze variant. Dus ook niet in het verre Rotterdam. Enige hilariteit ontstond toen in de partij Burgerhout - Jharap na een half uurtje spelen de gewraakte variant op het bord verscheen. Met een hartverwarmend enthousiasme en totaal onwetend van de voorgeschiedenis probeerde de zwartspeler de lijfvariant van de witspeler te slopen. Het werd een positionele ramp. De helft van zijn stukken kon langdurig niet meer aan de strijd deelnemen. Hij wist nog het eindspel te bereiken alvorens op te geven.

De Rotterdammers debuteren dit jaar in de ereklasse. Een wisselend aantal ervaren grootmeesters gaan vergezeld van een half dozijn nieuwelingen de strijd aan met het ene door wol geverfde team na het andere.  Zaterdag waren ze dan ook helemaal geen partij voor Schiedam. Anatoli Gantwarg was snel klaar in een half open klassieke omsingeling. In wanhoop offerde zijn tegenstander nog een stuk om aan de omknelling te ontsnappen. Tevergeefs. Daarna won Frits Luteijn tegen Soelinder Jagram. Beiden spelers hebben tientallen keren tegen elkaar gespeeld. Meestal wint Frits. Na drie uur spelen viel zomaar de klok van de Rotterdammer. Verdiept in zijn berekeningen was hij gewoon helemaal vergeten te zetten. Op dat moment was overigens remise voor hem niet waarschijnlijk meer. Hein Meijer zorgde voor de vierde winstpartij, omdat zijn tegenstander opgaf in een schijnbaar verloren (remise)eindspel. 

De partijen van de grootmeesters Heusdens en Van Berkel eindigden beiden in een teleurstellende remise. Ron Heusdens mocht tegen de op papier zwakste speler, maar wist een wildwest eindspel niet te winnen. Anton van Berkel speelde tegen de jeugdspeler Berke Yigitturc, die vorig jaar nog voor Schiedam speelde. Hij kwam gewonnen te staan, maar verzuimde tot tweemaal toe een winnende voortzetting. Jeroen Kos trof de jeugdige supergrootmeester Martijn van IJzendoorn. Hij wist langdurig dapper stand te houden. De stelling was zelfs nog remise toen hij na vijf uur spelen en 71 zetten het slachtoffer werd van een verrassend vangcombinatie. Kos was daarmee de enige verliezen VST-er vandaag. Eindstand: 7-13.Gerelateerd