VST wint van lastige outsider

08-12-2019 Sport Redactie

Ron Heusdens (r) wint van Matthias de Kruijff


DAMMEN - Van Stigt Thans won gisteren met 13-7 van Wageningen, een lastige outsider in de damcompetitie.

Na de vijfde ronde van de nationale competitie is het duidelijk welke ploegen gaan strijden om het kampioenschap. Hijken, Huissen, Culemborg en Schiedam staan vier punten of meer los van de rest van het veld. Van Stigt Thans staat nu op een punt van koploper Hijken. Die ploeg is nog zonder puntverlie.

De zes Schiedamse grootmeesters wisten op drie borden tot winst te komen, terwijl de toppers van Wageningen Jan Groenendijk en Alexander Schwarzman hun tanden stuk beten op de verdediging van Jitse Slump en Hein Meijer.

Helemaal vanzelf ging de remise van Meijer tegen Schwarzman niet. In een dun vier om vier schijveneindspel gebeurde het ongelooflijke. Twee grootmeesters misten beiden de juiste zet. De oud-wereldkampioen stond daardoor gedurende één zet gewonnen en zag het niet. Normaliter zien spelers van het niveau van Schwarzman in dit soort simpele eindspelletjes evenveel als een computer. Ook bij de andere wereldtopper Jitse Slump tegen Jan Groenendijk zag het er eventjes niet goed uit voor de Schiedammer. Maar jeugdspelers als Slump zien alles achter het bord als de stand 'scherp' is. Volgens hem was de remise helemaal 'geforceerd'. Vijf minuten op de klok is dan ruim voldoende voor zo'n rekenwonder.

Aan de andere borden zaten een groot aantal Schiedamse grootmeesters tegen gewone hoofdklassers. Het gaat er dan niet om of er iemand wint, maar wie. Gantwarg, Virny en Clerc lukte het verrassend genoeg niet. Ron Heusdens en Anton van Berkel wel. In aanvankelijk remiseachtig middenspelletjes gingen de tegenstanders letterlijk aan de complicaties ten onder. Bonus was de overwinning van Casper Remeijer op Johan Sterrenburg. Vanuit een klassieke stand werd afgewikkeld naar randschijvenspel. Een soort hardloopwedstrijd naar dam ontstond. De Schiedammer was eerder en won.Gerelateerd