VST walst over Amsterdam 020

08-01-2017 Sport Redactie

DAMMEN - Van Stigt Thans boekte de derde monsteroverwinning op rij tegen Amsterdam 020. Dat is een ploeg die het moet hebben van punten in degradatiewedstrijden. Alle wedstrijden tegen de top 5 worden bij voorbaat opgegeven; in de volgens hen belangrijke wedstrijden beschikken ze over grootmeesters als Getmanski, Ndjofang en Kees Thijssen. Gisteren waren die er niet bij en werden het team overlopen door VST.

Volgens de kenners, waaronder speler Frits Luteijn, was het een waar wonder dat de schade voor Amsterdam 020 beperkt bleef tot vier nederlagen. Aan een groot aantal borden hadden de Schiedammers groot eindspelvoordeel, maar het won allemaal niet. Anatoli Gantwarg was de eerste die wel won. Zijn tegenstander speelde vrijwel al het materiaal rechts naar boven om een opsluiting in te nemen. Daardoor bleef er te weinig materiaal beschikbaar voor de rest van het bord en kon Gantwarg gewoon gratis naar dam lopen.

Grootmeester Rob Clerc moest er harder voor werken. Hij offerde in het late middenspel een schijf voor schijnbaar onduidelijke kansen. Het ging echter als een mes door de boter. Ron Heusdens kwam met een nieuwtje tegen voormalig topspeler Johan Capelle. Hij hield er een langdurig initiatief aan over. Ook hij kon daarna gratis naar dam. Peter van der Stap, die het seizoen begon met een reeks (onnodige) nederlagen, begint op dreef te komen. In een rommelige stand had hij opeens combinatie, waarbij hij van de eigen damlijn naar die van de tegenstander sloeg.

Met vier overwinningen en zes remises won Van Stigt Thans dus met 14-6.Gerelateerd