VST volgend seizoen met twee teams in ereklasse

16-02-2020 Sport Redactie

De speelzaal in Hazerswoude; foto: VST


DAMMEN - Komend seizoen is Van Stigt Thans met twee teams vertegenwoordigd in de hoogste klasse van de nationale damcompetitie. VST 2 won vandaag van concurrent Samen Sterk (11-9) en kan niet meer achterhaald worden; promotie naar de ereklasse staat daarmee vast.

In de voorlaatste ronde van die ereklasse wonnen alle sterke ploegen hun wedstrijd met grote cijfers. Daardoor veranderde er niets aan de ranglijst. Hijken en Culemborg gaan uitmaken wie er kampioen wordt. Onderin vechten nog steeds dezelfde ploegen tegen degradatie. 

Van Stigt Thans verpletterde degradatiekandidaat Arnhem met 14-6. De tweede plek in de competitie lijkt daarmee binnen, mits Culemborg naar verwachting in de laatste ronde verliest van Hijken. Zoals vaker in wedstrijden tussen een sterke en zwakke ploeg leek er drie uur lang helemaal niets te gebeuren, totdat opeens de ene winstpartij na de andere op het scorebord verschijnt. Rob Clerc opende de score vanuit een half open klassieke omsingeling met een verrassend klemzet. Jitse Slump tikte zijn tegenstander technisch weg met een halve hekstelling. 

Sensationeel was de overwinning van Anton van Berkel op Frerik Andriessen, de sterkste speler van Arnhem. In een Roozenburgstelling opende Van Berkel in zeer vroeg stadium de stellingen. Iedereen zat met verbazing te kijken. Normaliter kost zoiets gewoon een schijf. Met allerlei kleine finesses wist hij dat echter te voorkomen, waardoor zijn aanval steeds dominanter werd en uiteindelijk beslissend. 

De laatste winstpartij was van Hein Meijer, die zich een weg naar een zeer dure dam wist te banen. In het afspel veroverde hij vervolgens een belangrijke linie, waardoor de hoofdmacht van de tegenstander machteloos gevangen was en alleen nog maar kon offeren.

De laatste loodjes wegen het zwaarst. Dat gold ook voor de eindfase van de competitie voor het tweede van Schiedam. Na acht overwinningen stokte de vorige wedstrijd de machine en werd een onverwachte nederlaag geleden. In de laatste twee ronden moesten nog twee ploegen uit de top van het klassement bestreden worden. Zo zou het promotie nog kunnen worden misgelopen. Zodoende spande het er gisteren om. Beide winstpartijen van Schiedam kwamen niet bijzonder logisch tot stand. Zowel Dirk van Schaik als Waldo Aliar mochten zomaar een zetje nemen. De nederlaag van Guido van den Berg was onnodig en jammerlijk. Enorm voordeel van beide Afrikaanse toppers Mbongo en Niami sloeg niet door, waardoor Schiedam op de kleinst mogelijke uitslag (11-9)  bleef steken, maar wel het kampioenschap en promotie naar de ereklasse in de knip stak.Gerelateerd