Categorieën

Service

VST onversaagd aan kop

VST onversaagd aan kop
Sport

VST onversaagd aan kop

  • Redactie
  • 17-12-2017
  • Sport
VST onversaagd aan kop

Het eerste van VST speelde dit keer met het tweede en derde team tegelijk in één zaal de wedstrijd; foto: VST

DAMMEN - Van Stigt Thans davert door in de damcompetitie en ziet steeds meer achtervolgers afvallen. Dit keer moesten de topploegen Huissen en Hijken tegen elkaar, en kon er maar een winnen. Hijken trok de partij tegen de belangrijkste achtervolger van VST met 12-8 naar zich toe, zodat de Schiedammers nu met twee punten voorsprong de competitie leiden.

Wageningen ging tot drie ronden geleden nek aan nek met van Stigt Thans aan de leiding in de ereklasse. Maar met twee grootmeesters blijkt er geen beginnen aan tegen de  topploegen, zoals VST. De twee Gelderse grootmeesters werden deskundig op remise gehouden door Jitse Slump en Casper Remeijer, terwijl op drie borden gebeurde wat werd verwacht: Anatoli Gantwarg, Rob Clerc en Frits Luteijn wonnen hun partij.

Jeugdspeler Matthias de Kruijf mocht tegen theoretiscus Frits Luteijn. Hij bracht onvervaard een theorievariant op het bord. Niet erg verstandig. In een stand, die zijn tegenstander al minstens een dozijn keer op het bord gehad, moest hij de waarheid achter het bord uitvinden. Dat vrat bedenktijd. Al zijn inspanningen leiden tot weinig nieuwe inzichten. De aanval van de Schiedammer was van begin af aan overweldigend. Met een bord vol stukken werd opgegeven.

Anatoli Gantwarg moest vroeg weg. Hij wist in een laat klassiek middenspel desondanks moordende druk uit te oefenen op de stelling van zijn tegenstander. Met meer geluk dan wijsheid wist deze af te wikkelen naar een lastig macro-eindspel. In een remisestand dacht hij dit te forceren via een schijnoffer. Om onmiddellijk tot zijn grote schrik te ontdekken, dat het een echt offer was.

Internationaal grootmeester Rob Clerc mocht tegen Ester van Muijen, een van de Nederlandse topdames. Hij ging rustig te werk. Alles was langskwam werd meegenomen. In het late middenspel werd de druk opgevoerd en moest er noodgedwongen afgewikkeld worden naar een eindspel met vijf stukken minder, dat zonder verder spelen werd opgegeven.