VST met voordeel in barrage om landstitel

18-02-2018 Sport Redactie

DAMMEN - Van Stigt Thans gaat op voor de landstitel. Het Schiedamse damteam sloot het reguliere deel van de competitie af met een zeer feestelijke 15-5 uitslag tegen Hoogeveen. Over twee weken wordt in een barrage tegen Hijken uitgemaakt welk team zich het beste van Nederland mag noemen.

De uitslag tegen Hoogeveen is belangrijk omdat bij een gelijkspel in de barrage de bordpunten onmiddellijk tellen. De Schiedammers hadden in het Drentse team op papier een zwaardere tegenstander dan Hijken, eentje dat ook nog in degradatienood verkeerd en dus reden had om alles uit de kast te spelen. VST ging zeer gemotiveerd na de teleurstellende nederlaag in de vorige ronde aan de slag. Hoogeveen had nog enige hoop tijdens de laatste ronde om zich zonder degradatiewedstrijden te kunnen handhaven door een puntje af te snoepen van de koploper. Ze hadden de Afrikaanse grootmeester Macadou N'Diaye over laten komen, alsmede oud-wereldkampioene dames, Natalia Sadowska. Het werd een bittere teleurstelling voor Hoogeveen. N'Diaye ging aan het gokken tegen Casper Remeijer en moest zelfs vechten voor het punt. Natalia Sadowska liet zich in het eindspel de punten afpakken door Hein Meijer.

Voor het zover was, hadden de Schiedammers al vier overwinningen in de knip. Jitse Slump speelde tegen Nick Waterink. Ze kennen elkaar goed van de nationale jeugdtraining. Een venijnig zetje na een hekstellingpartij besliste het pleit. Jeroen Kos was nummer twee. Hij won omdat zijn tegenstander na een goede partij opeens begon te knoeien. Anton van Berkel consumeerde een cadeautje van de tegenpartij, invaller Alberto Waterink. Het Elo-verschil was zeshonderd punten, een ongekend groot verschil. Het duurde iets langer voor de vis op het droge was omdat er onderweg naar een 'mooie winst' een rekenfoutje werd gemaakt. Ron Heusdens speelde zijn tegenstander zoek in een scherpe Roozenburgstelling.

Damvereniging Van Stigt Thans kan terugzien op een zeer succesvol seizoen. Het eerste won na op één wedstrijd na alles gewonnen. Hijken won gisteren met 'slechts' 13-7. Dat betekent dat VST over twee weken in de barrage genoeg heeft aan een gelijkspel voor het kampioenschap. Het tweede werd kampioen in de hoofdklasse en promoveert naar de ereklasse. Dat betekent dus volgend jaar twee ploegen van dezelfde vereniging op het hoogste niveau. Het derde heeft zich dankzij de verrassende remise in de vorige ronde zonder problemen  gehandhaafd in de eerste klasse.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date