VST kansloos voor landstitel

19-01-2020 Sport Redactie

Overzicht van speelzaal; foto: VST


DAMMEN - Van Stigt Thans wordt dit jaar geen landskampioen. Dat bleek tijdens de verloren wedstrijd tegen koploper Hijken (11-9). Eigenlijk was een overwinning noodzakelijk om zicht te houden op de landstitel. Die is nu uit beeld.

Reeds bij het begin van de wedstrijd was de insteek van Hijken duidelijk. Ze wilden primair een gelijkspel. De winstpartij in de laatste partij van Wouter Wolff op Casper Remeijer was bijvangst. Bij een gelijkspel was een situatie met drie koplopers en een herkamp mogelijk geweest. Nu gaat de strijd voor de Schiedammers alleen nog om de tweede plek.

Het ging bij Hijken om een verre uitwedstrijd en de paring was niet gunstig voor de Schiedammers. Een gunstige loting is in dit soort wedstrijden de helft van het werk. De gevaarlijkste speler van Schiedam, Anatoli Gantwarg moest echter tegen Harm Wiersma. Beide spelers hebben diverse malen tegen elkaar gespeeld om de wereldtitel en zoveel respect voor elkaar, dat een beslissing niet te verwachten viel. De zwakste speler van Hijken trof Hein Meijer. Dat is een grootmeester, maar niet eentje die ijzer met zijn handen breken kan. Hij kwam geen moment tot voordeel. Vadim Virny zat tegen Hendrik van der Zee. Ook daar zouden kansen moeten ontstaan. De opening ging niet naar wens. In het middenspel ging het zelfs eventjes helemaal mis. Maar Virny wist het punt nog net te redden.

De wedstrijd van de dag was die tussen Roel Boomstra en Ron Heusdens. Normaliter zou je verwachten, dat dit een ongelijke strijd zou moeten zijn. De witspeler heeft inmiddels diverse wereldtitels achter zijn naam staan en gaat in het komende jaar de strijd aanbinden met Alexander Georgiev in een match om de wereldtitel. Evenwel in het bizarre spelbeeld, dat op het bord kwam, deed Ron Heusdens voluit mee. Beide spelers namen elkaar in de opsluiting. De enige smalle uitgang werd genomen, waardoor een verstrooide stand ontstond met schijven van beide partijen op elkaars bordhelft. Na uitwisseling van deze voorposten werd de vrede getekend.

De beslissende partij Remeijer - Wolff had een rustige start. Er ontstond een symmetrische positie, waarbij elke speler aanval had aan een vleugel. Wolff wist zich te ontdoen van de belangrijkste vijandelijke verdediger en ging aan de leiding in de race naar dam. Ten koste van bijna alle resterende verdedigers slaagde de witspeler andermaal erin een blokkade op te werpen. Helemaal waterdicht was het niet, maar het was voldoende om voorlopig het hoofd boven water te houden. Maar daarna ging het mis aan de andere vleugel. Kort na vijf uur werd er onder luid applaus voor Wouter Wolff opgegeven.

Andermaal daverde het tweede van Stigt Thans met 15-5 over de concurrentie heen. Alleen Amsterdam 020 kan op vier punten afstand nog een beetje volgen. Zonder Christian Niami, die vanwege rugklachten het reizen door de dokter was verboden, werd middenmoter IJmuiden in de hoofdklasse overspeeld. Walter Thoen, Dirk van Schaik, Edwin de Jager, Peter van der Stap en Guido van den Berg waren de winnaars. Gerelateerd