VST kan niet winnen

04-10-2020 Sport Redactie

Daaf Kasse had de dag van zijn leven met een voordeelremise tegen grootmeester Hein Meijer; foto: VST


DAMMEN - De dammers van Van Stigt Thans waren postief verrast dat zij aan de bak tegen Damlust uit Gouda. Voorzitter Frits Luteijn namens VST: "Door een of ander wonder kon ook de tweede ronde van de nationale damcompetitie ongeveer als gepland doorgang vinden."

Vier van de zes wedstrijden in de ereklasse werden gespeeld. Rotterdam heeft zich uit de competitie teruggetrokken. Kampioenskandidaat Culemborg meldde vrijdagmiddag op het laatste ogenblik dat het geen representatief team op de been kon brengen. Het gevolg was dat het tweede van Van Stigt Thans zonder te spelen twee wedstrijdpunten kreeg. Het eerste kwam in de reguliere wedstrijd tegen Damlust niet verder dan een 'teleurstellend' gelijkspel.

"Het wordt dit jaar een uitzonderlijke competitie", aldus Luteijn. "Om de druk een beetje van de ketel te halen heeft de KNDB besloten dit jaar geen degradatie toe te passen. Wel is er promotie als er tenminste zestig procent van de partijen gespeeld is. Dat kan er theoretisch gezien toe leiden, dat er volgend jaar veertien verenigingen in de ereklasse spelen. Een van de gevolgen van de reisbeperkingen en de verscherping van de maatregelen is ook dat VST besloten heeft het derde team uit de competitie terug te trekken.

Zaterdag waren daardoor in plaats van 48 spelers slechts zestien spelers aanwezig in gebouw De Ark in noord. Alleen het eerste trad normaal aan in de reguliere wedstrijd tegen Damlust. Ieder bord had een zee van ruimte. De meeste dammers speelden met mondkapje. "Dat is niet verplicht, maar wordt wel geadviseerd."

Het werd helaas een teleurstellende gelijkspel. De Schiedammers zijn in principe veel sterker, maar dit keer pakte het anders uit. "De opstelling is in sterke mate bepalend voor de vraag of er voldoende beslissingen vallen", aldus Luteijn. "Rob Clerc en Anatoli Gantwarg zaten tegen twee toppers van Gouda. Dat is niet gunstig. Elke speler van het team moet sterk genoeg geacht worden om spelers als Ben Provoost en Erwin Prosman op remise te houden. Daar hoef je niet met de twee sterkste spelers tegen te gaan zitten."

Wel gunstig zat Jitse Slump tegen grootmeester Martijn van IJzendoorn. Dat werd een probleemloze remise. Op de andere borden was er overal een flink krachtsverschil. maar bijna nergens kon VST dat verschil uitdrukken in punten. .

Luteijn leek de schijnbaar beslissende overwinning te hebben geboekt. Maar Casper Remeijer verslikte zich in een simpel zetje. "Dit type combinaties is meerdere malen getoond op de masterclass van Anatoli Gantwarg. Hij had voldoende tijd", aldus Luteijn. Echter: Remeijer liep in de val en kon direct opgeven. Daarna sloeg nergens nog het voordeel van de Schiedammers om in een echte winstpartij. Hein Meijer moest zelfs vechten voor de remise, evenals Ron Heusdens gedurende het klassieke middenspel in zijn partij.

Anton van Berkel speelde een monsterpartij met meer dan negentig zetten. Hij slaagde erin een eindspel te bereiken met drie dammen en een schijf, tegen een enkele dam met twee ver opgerukte losse stukken. Er werd tot remise besloten, omdat hij niet kon voorkomen dat zijn tegenstander een tweede, reddende dam kreeg. Op internet werd na afloop aangegeven dat Van Berkel het verkeerde eindspel had gekozen. Hij had moeten afwikkelen naar twee dammen en twee schijven tegen de dam en twee stukken.

Zo eindige de wedstrijd gelijk: 8-8Gerelateerd