VST kan Huissen niet van damtitel afhouden

04-02-2017 Sport Redactie

Ron Heusdens en Peter van der Stap in kenmerkende houding aan het begin van de partij; foto: Frits Luteijn

DAMMEN - Van Stigt Thans heeft vandaag DV Huissen niet van de nationale damtitel kunnen afhouden. In Schiedam werd het 10-10.

Voor DV Huissen betekende dat het veertiende clubkampioenschap in de historie. Concurrent en titelverdediger Hijken DTC kwam op een onoverbrugbare achterstand door ook gelijk te spelen tegen Denk en Zet uit Culemborg. Huissen behield zo een voorsprong van drie punten op de Drentse runner-up, dat onder anderen kersvers wereldkampioen Roel Boomstra in de gelederen heeft.

Van Stigt Thans staat derde op de ranglijst in de ereklasse. na de knappe prestatie tegen Huissen, dat pas zijn eerste puntverlies in de competitie leed. De vorige negen duels werden alle gewonnen, inclusief de topper tegen Hijken DTC twee weken geleden.

Anatoli Gantwarg opende namens VST de score tegen Alexander Baljakin, met een remise. Ook in de drie daaropvolgende partijen (Jos Stokkel tegen Raimonds Vipulis, Fred de Koning tegen Casper Remeijer en Johan Krajenbrink tegen Frits Luteijn) bleef het evenwicht bewaard, waarna Guntis Valneris Huissen op voorsprong bracht met winst op Peter van der Stap.

Die voorsprong hield geen stand: Jeroen Kos won namens VST van Pepijn van den Brink. Gerard Jansen zette Huissen weer op kampioenskoers door Jitse Slump te verslaan, maar Ron Heusdens trok de stand weer gelijk door te winnen van playing captain Geert van Aalten.

DV Huissen had tegen Schiedam een overwinning nodig om de titel op eigen kracht te veroveren. Dat lukte niet. Yuriy Lagoda (tegen Rob Clerc) en Joost Hendriksen (tegen Anton van Berkel) bleven in de resterende twee partijen van de dag op remise steken. Maar na bericht uit Drenthe kon in Huissen alsnog het kampioensfeest losbarsten.

Frits Luteijn reageerde na afloop lichtelijk teleurgesteld. "Vooraf zouden we getekend hebben voor een gelijkspel." Maar na het potje overheerst het idee dat er meer in had gezeten. "Er vielen twee overwinningen en twee nederlagen. Beide nederlagen waren onnodig. Ook stonden we aan diverse borden erg goed. In de wedstrijden Vipulis - Stokkel en Krajenbrink tegen mij kregen we minder dan verdiend."Gerelateerd