Categorieën

Service

VST herpakt zich

VST herpakt zich
Sport

VST herpakt zich

  • Redactie/Frits Luteijn
  • 25-11-2018
  • Sport
VST herpakt zich

De kersverse wereldkampioen pupillen Emre Hageman duikt in het stof tegen Ben Provoost; foto: VST


DAMMEN - Het eerste van damvereniging Van Stigt Thans herpakte zich tijdens de zesde ronde van de nationale competitie met een afgetekende 14-6 overwinning op Lunteren.

Doordat koploper Hijken achter elkaar concurrenten verslaat, wordt het eenzaam aan de kop. Alleen VST heeft nog een kans de Drentenaren af te houden van de landstitel. Pas op 2 februari komt de beslissende wedstrijd tussen beiden kanshebbers. Tenzij een van beiden ploegen nog een halve misstap maakt, hoeft er dit jaar geen barrage gespeeld te worden. De winnaar van die wedstrijd is direct kampioen.

VST moest tegen promovendus Lunteren. Een zeer wisselvallige ploeg. In de eerste ronde hielden ze Huissen op 10-10. Daarna diverse 11-9 nederlagen en vorige wedstrijd nog een gelijkspel. Ditmaal boden ze geen tegenstand van betekenis. Op tal van borden werd gewonnen door Schiedammers puur door gebrek aan concentratie bij de tegenstander. Hein Meijer won op klaarlichte dag een stuk, omdat zijn tegenstander 'vergat' zijn voorpost te verdedigen. Ron Heusdens mocht zomaar een grote afwikkelingen nemen naar een winnend afspel na een simpele en onnodige rekenfout. Jitse Slump en Anatoli Gantwarg waren de enigen die een normale overwinning boekten.

Opvallend is de wisselvalligheid van de verschillende tegenstanders. Dat blijkt omdat telkens de tegenstander van het eerste de volgende wedstrijd tegen het tweede moet. Damlust, dat de vorige wedstrijd het onmogelijke presteerde door het eerste op remise te houden, kwam ditmaal niet verder dan een zwaar bevochten gelijkspel tegen het tweede. Concentratie is belangrijk. De vorige wedstrijd streed iedereen uit alle macht om geen nederlagen te laten vallen. Ditmaal vielen er zes beslissingen. De top drie spelers van Gouda wonnen afgetekend. De drie Afrikaanse spelers van Schiedam profiteerden allen van een off-day van hun tegenstander. In gelijkwaardige standen, waarin nog slechts enkele correcte zetten gespeeld hoefden te worden, werd opeens een overwinning uit het vuur gesleept.

Emre Hageman de kersverse wereldkampioen pupillen was vlak bij de remise tegen Ben Provoost. Er kwam een vier om twee eindspel op het bord, dat veertig jaar geleden de gemoederen van eindspel-minnend Nederland op de kop zette naar aanleiding van een matchpartij Wiersma - Gantwarg. Hageman was toen nog niet geboren. Dit eindspel is goed verdedigbaar. Eindspelkenners noemen het zelfs 'gemakkelijk'. Voor normale dammers ligt dat een beetje anders. Helaas stond zijn dam op het beslissende ogenblik precies op het verkeerde moment op het verkeerde veld en verloor hij.

VST 2 staat nu achtste in de competitie, VST 1 dus tweede.