VST eindigt in damcompetitie op drie

02-03-2020 Sport Redactie

De damzaal in Hoogeveen was afgeladen vol. Virny won op de voorgrond van Sadowska; foto's: VST

DAMMEN -  De dammers van Van Stigt Thans zijn er niet in geslaagd Culemborg te achterhalen als nummer twee van de nationale competitie. Die ploeg speelde onverwachts gelijk in een thriller om de landstitel tegen de nieuwe landskampioen Hijken.

Zelf wonnen de Schiedammers met 16-4 van Hoogeveen, in de laatste ronde van de competitie. Culemborg - Hijken werd 10-10. Daarmee kwam VST uit op 19 punten, Culemborg op twintig en Hijken op 21.

Om aan degradatie te ontkomen liet CCR-Charlois uit Rotterdam voor de laatste ronde drie extra grootmeesters overkomen, waaronder regerend wereldkampioen Alexander Georgiev. Het werd daardoor 13-7. Precies voldoende om de naaste concurrent, Dammend Tilburg, op twee bordpunten voor te blijven. Deze zal niet echt blij zijn geweest met deze onverwachte coup. Zelf verloren ze met 15-5. Een iets kleinere nederlaag was voldoende geweest voor behoud.

Een feestelijke score in de afsluitende wedstrijd is belangrijk, zo wisten de mannen van VST. Goed voor de punten en de topscorerslijst. Een 16-4 uitslag doet zich maar enkele keren per jaar voor. Tegenstander Hoogeveen had nog een theoretische kans om zich te redden van degradatie. Maar echt geloven deden ze er niet in. Diverse invallers zaten aan de staart. Ron Heusdens mocht aan bord 10 tegen een speler met een lage rating. Hij nam een leuk dammetje. Naderhand werd aangegeven dat deze er voor gelijkspel vanaf had gekund. Nu won hij een stuk, even later gevolgd door een scherp berekende grote afwikkeling naar dam.

Frits Luteijn speelde een opening uit de masterclass van Anatoli Gantwarg. De tegenstander was zich van geen kwaad bewust. De klok vertoonde een steeds groter verschil. In doodsnood liet de speler van Hoogeveen een afwikkeling naar dam toe. Na het missen van de laatste ontsnappingskans werd afgewikkeld naar een simpel gewonnen eindspel. Anton van Berkel bracht de score op 6-0 via een overwinning op een jeugdspeler. Opsluitingsspel bracht hem na 25 zetten het eerste stuk. Nog eens vijftien zetten later werd het bord leeg geslagen met een daverende combinatie gevolgd door een leuk eindspel motiefje. Grootmeesters vinden het leuk om 'scherp' te winnen. Ook als het totaal niet nodig is.

Jitse Slump heeft een goed seizoen. Hij mocht tegen Nick Waterink, die hij bij de centrale trainingen meerdere malen per jaar ontmoet. Deze ging er voluit in. Kellerspel, met gewisselde kleuren afgewikkeld naar randschijvenspel. Er volgde een bizarre afwikkeling naar dam, waarin Waterink klemgezet werd met de dam. Vadim Virny kreeg dameswereldkampioen Natalia Sadowska. Deze heeft nog niets verloren dit jaar. Nu werd ze in het middenspel verrast door een schijnoffer gevolgd door een afwikkeling naar een lastig eindspel. Na een uurtje nauwkeurig manoeuvreren met de dam had Virny deze grote vis op het droge.

Jeroen Kos was de zesde winnaar en als laatste klaar. Hij had gedurende een groot deel van de partij beslissend positievoordeel. Maar de tegenstandster kon er nog voor twee stukken doorheen. Dat is normaliter kansloos. Het resulterende eindspel werd door beiden niet goed behandeld. Er ontstond een bekend remise eindspel. De verdediging kende het kennelijk niet en liep in de eerste de beste finesse.

Vorig seizoen werd VST tweede achter Hijken. Het seizoen daarvoor waren de Schiedammers landskampioen.

Met dank aan Frits LuteijnGerelateerd