VST blijft winnen

07-01-2018 Sport Redactie

Rob Clerc en Anton van Berkel

SCHIEDAM - Ook in de achtste ronde van de nationale damcompetitie won Van Stigt Thans gemakkelijk. Tegen Huissen, jarenlang ongenaakbaar, werd het 12-8 - en het was niet eens geflatteerd.

VST staat nu met 16 uit 8 aan de leiding in hun klasse, op twee punten gevolgd door Hijken en Witte van Moort. Hijken won in de andere topwedstrijd van deze speelronde van Culemborg, met veel dank aan oud-wereldkampioen Harm Wiersma.

Huissen leek na een eerdere nederlaag tegen Hijken het te hebben opgegeven. Een deelnemer stelt: "Het rooster van de ereklasse zit zo in elkaar, dat de Schiedammers telkens de tegenstander van Hijken een ronde later krijgen. Hijken ontneemt de tegenstander de illusie en van Stigt Thans neemt de ronde later dankbaar de punten in ontvangst."

De 12-8 overwinning kwam tot stand na vakkundig afstoppen van de Huissen-toppers Baliakin en Valneris. Dit gebeurde namens VST door Jitse Slump en Anton van Berkel. Aan diverse borden stonden de Schiedammers gewonnen, maar kwam de tegenstander nog met een puntje weg. Anatoli Gantwarg wist Johan Krajenbrink te slopen. Raimonds Vipulis miste een belangrijke tactische wending. In een ingewikkeld standaardeindspel, dat je normaliter slechts eenmaal in je leven op het bord krijgt, wist Gantwarg de winst niet te vinden. Ook Hein Meijer zat het niet mee.

Rob Clerc daarentegen speelde tegen Jasper Lemmen randschijvenspel. Zijn tegenstander was zich van geen kwaad bewust. Maar volgens Rob was het al na twintig zetten feitelijk gebeurd. Ron Heusdens werd verblijd met een actief spelende tegenstander in de opening. Diens aanval kwam er echter niet uit en verzandde in een korte vleugel opsluiting met simpele schijfwinst.Gerelateerd