VST begint damcompetitie sterk

06-10-2019 Sport Redactie

Vadim Virny, versterking voor VST, maar gelijk tegen Sekongo


DAMMEN - Over de volle breedte is het Schiedamse Van Stigt Thans de damcompetitie voorspoedig begonnen. Alle teams wonnen.

Met vijf grootmeesters was het eerste vanzelfsprekend veel te sterk voor de Dammers uit Oost. Toch ging het niet vanzelf. Ron Heusdens kreeg een remiseaanbod op een moment, dat de tegenstander verrassend met een motiefje kon winnen. Hein Meijer ging wat nonchalant te werk bij de winstvoering en stond een zet lang verloren. De tegenstander zag het niet. Ondertussen hadden Anatoli Gantwarg en Jitse Slump via overwinningen aan iedere twijfel een einde gemaakt. Uiteindelijk werd het 12-8.

Het was niet alleen tijdens de wedstrijd, maar ook ervoor spannend, Zou iedereen er wel op tijd zou zijn? Rob Clerc en Jitse Slump kwamen rechtstreeks uit Afrika als coach/deelnemer bij het wereldkampioenschap. Gedurende het hele verblijf was er gesteggel over het betalen van rekeningen. Grote paniek brak uit op de laatste dag toen de spelers gegijzeld werden om het sportministerie tot het betalen van de rekening te bewegen. Na tussenkomst van diverse ambassadeurs werden de beperkingen opgeheven. Op de luchthaven van Abidjan, achthonderd kilometer verderop, bleek de oorspronkelijk terugvlucht van de Nederlanders geannuleerd en vervangen door een vlucht twee uur later. Gelukkig hadden ze de wind mee en waren nog net op tijd in Schiedam.

De verschillende teams zijn dit jaar sterker dan ooit door het inhuren van een groot aantal buitenlanders. Het eerste hoeft qua gemiddeld ELO alleen landskampioen Hijken voor zich te dulden. Het tweede staat 100 ELO-punten los van de rest van het veld. Ook het derde hoeft slechts een club voor zich te dulden. Het tweede is vastbesloten terug te keren naar de ereklasse en heeft daarvoor de beide internationaal meesters Christian Niami en Thomy Mbongo ingehuurd. Het eerste speelt met dezelfde spelers als vorig jaar behoudens Vipulis, die vervangen is door supergrootmeester Vadim Virny.

Het tweede en derde team wonnen beide hun wedstrijd met 13-7Gerelateerd