VST 2 gelijk, VST 1 klopt nummer drie

06-01-2019 Sport Redactie

DAMMEN - De verslaggever van Hoog en Laag, de nieuwssite van Wagingen en omstreken, geloofde gisteren zijn ogen niet toen hij keek naar de wedstrijd van Van Stigt Thans 2 tegen de lokale damclub WSDV, een 'degradatiewedstrijd' in de hoogste nationale damcompetitie.

De wedstrijd 'ontpopte zich tot een surrealistisch spektakel, tot een foutenfestival met een voor de ereklasse ongekend hoog aantal van liefst acht beslissingen'. De twee remisepartijen hadden evengoed uit kunnen monden in een winnaar. "Toen alle emoties waren weggeëbd, was het vooral het Wageningse tiental dat zijn wonden likte. Al drong eveneens het besef door dat het 10-10 gelijkspel ook wel en beetje als een gestolen punt kon worden beschouwd."

Namens WSDV wonnen Jan Groenendijk van VST-er Edwin de Jager, Wieger Wesselink van Waldo Aliar en Rik Keurentjes van Peter van der Stap. Belangrijk voor de Wageningers was ook Marcel Monteba. Hij kreeg in het late middenspel echt beet tegen de wereldkampioen bij de pupillen, Emre Hageman, die uiteindelijk in het eindspel onder de druk bezweek.

Machiel Weistra trof in Berke Yigitturk een jonge bekende, die via een ijzersterk gambiet uiteindelijk winnend voordeel kreeg maar zijn prooi nog liet ontsnappen. Met Heike Verheul kon heel WSDV na haar remise met Dirk van Schaik jr. een zucht van verlichting slaken, want hierdoor eindigde de wedstrijd nog in 10-10. Verheul, die zich heeft gekwalificeerd voor het WK-vrouwen, verdedigde zich na een mislukte opening goed, maar ze offerde op het beslissende moment verkeerd, belandde daardoor in een slecht tot verloren eindspel, maar wist dit met een uiterste krachtsinspanning nog te redden.

Van de vier winstpartijen voor Van Stigt Thans was alleen die van Geert Prinsen tegen Fred Ivens 'normaal'. Veteraan Ivens overspeelde zijn hand, waarna Prinsen de winst naar zich toetrok. Guido van den Berg had het moeilijk tegen Ester van Muijen, maar won na missers van de laatste. De Afrikaanse grootmeester Christian Niami won van Jesse van Beek na ‘gepruts’ en Cheick Maurice Ndione won van Matthias de Kruijff na een verkeerd offer van de laatste.

Het eerste van VST won met duidelijke cijfers, 12-8, van nummer drie Huissen. Frits Luteijn verloor van Gérard Jansen, maar Hein Meijer, Anatoli Gantwarg en Jitse Slump wonnen hun duels.Gerelateerd