VST 1 wint, VST 2 verliest - in zelfde competitie

16-09-2018 Sport Redactie

Twee ereklasse wedstrijden in één zaal, dat zie je niet vaak; foto; VST

DAMMEN - Van Stigt Thans heeft de eerste wedstrijd in de nieuwe damcompetitie gewonnen. Tegen CTD Arnhem werd het in de ereklasse 11-9.

Het tweede en derde team van de Schiedamse damvereniging troffen eveneens tegenstanders van een vergelijkbaar niveau. Het naar de ereklasse gepromoveerde tweede team verweerde zich kranig tegen Witte van Moort, maar ging met 8-12 ten onder. Voor het derde stond meteen een topwedstrijd op het programma en die werd knap met 11-9 gewonnen.

Twee ereklasse wedstrijden in één zaal, dat zie je niet vaak. Het eerste en tweede spelen na de promotie van de laatste in dezelfde competitie.

Regerend landskampioen Van Stigt Thans 1 mocht de competitie beginnen tegen CTD Arnhem.  Het team van captain Rob Clerc heeft dit seizoen geen mutaties ondergaan en met ratingvoordeel aan alle borden zou dit klusje eenvoudig geklaard moeten worden. De tegenstander uit Arnhem was echter vastbesloten de competitie met een daverende verrassing te beginnen. Anton van Berkel had last van haast en kwam snel remise overeen. Na de remise van Jeroen Kos en een serie teleurstellende remises van Raimonds Vipulis, Rob Clerc en Anatoli Gantwarg werd het duidelijk dat het wel eens een lastige middag kon worden.

Ron Heusdens zorgde voor enige opluchting bij de thuisclub door zijn partij te winnen, 7-5. Op dat moment werd in de analyseruimte wel gevreesd voor de stand van Frits Luteijn. Casper Remeijer en Jitse Slump deelden vervolgens de punten met hun tegenstander. Met een truc wist Luteijn het toch nog droog te houden, waarna de eer aan Hein Meijer te beurt viel om het winnende punt binnen te slepen. Eindstand 11-9.

De doelstelling van het tweede tiental kan niet anders zijn dan 'handhaving in de ereklasse'. Dat zal een hele klus worden, maar de start van de competitie geeft hoop. Het tweede heeft een aantal nieuwe spelers aan boord, jeugdpelers Emre Hageman en Berke Yiğittürk en kan ook weer gebruik maken van de diensten van Dirk van Schaik jr. die op het hoogste niveau terugkeert.

De wedstrijd begon met een nederlaag van Guido van den Berg. Peter van der Stap was dicht bij een fraaie overwinning maar moest uiteindelijk berusten in remise. Emre Hageman mocht bij zijn debuut in de ereklasse aantreden tegen Hans Vermin en moest uiteindelijk het hoofd buigen.

Christian Niami wist de spanning enigszins terug te brengen in de wedstrijd door een overwinning op Herman Hilberink. Daarmee kwam de stand op 6-8. Helaas verloor Geert Prinsen daarna, naar later bleek onnodig, zijn partij. Als verzachtende omstandigheid kan worden aangevoerd dat hij de nacht ervoor een vlucht over de halve wereld achter de rug had, 6-10. Er volgden nog twee remises waarbij de puntendeling van Berke Yiğittürk met Gil Salomé zeker vermeldenswaard is. Eindstand 8-12.Gerelateerd