Volleyballers langs China

• Redactie
  • 15-09-2018
VOLLEYBAL - De Nederlandse volleyballers hebben hun tweede wedstrijd op het WK gewonnen. Oranje - met Schiedammer Wessel Keemink - was gisteren met 3-1 te sterk voor China.

De winst lijkt cruciaal voor het behalen van de tweede ronde; om die te halen moet Nederland bij de beste vier in de poule van zes eindigen. Vanavond speelt het Nederlands team tegen Olympisch kampioen Brazilië.

Oranje begon het duel net als eerder tegen Canada slecht. Bij 0-4 moest bondscoach Gido Vermeulen zijn team al naar de kant halen om toe te spreken. Hierna ging Nederland langzamerhand beter spelen en kwam het op 14-14 weer langszij. Dankzij een ace van de ingevallen Tim Smit werd het 20-17. Nederland gaf de marge niet meer uit handen en het was de sterk spelende Jorna die met een mooie aanval het setpoint benutte: 25-21.

De tweede set was voor Nederlandse volleyballiefhebbers een genot om naar te kijken. Oranje was 'los' en domineerde het spel op alle fronten. Nederland gaf een cursus blokkeren en legde de Chinese aanvallers keer op keer dood. Dat er zo goed werd geblokkeerd werd mede mogelijk gemaakt door een sterke service. Het was Koelewijn die met het zoveelste killblock de set beëindigde: 25-13.

Nederland leek in de derde set af te stevenen op een snelle 3-0 overwinning toen het met 12-8 aan de leiding ging. Toen de scherpte iets minder werd, slaagde China er echter in om op de service van Chuan Jiang weer terug te komen: 15-15. Tot 20-18 bleef Nederland aan de goede kant van de score staan, maar China gaf niet op en won de set met 23-25 na een uitgeduwde bal van Abdelaziz.

Oranje liet zich daarna niet van de wijs brengen door het verlies en startte uitstekend aan de vierde doorgang. Het was Abdelaziz die vanachter de servicelijn zijn team naar een 9-3 voorsprong serveerde. Nederland was heer en meester op het veld; het was uitblinker Thijs ter Horst die 25-13 scoorde en zo de 3-1 overwinning veiligstelde.