Categorieën

Service

Versterkt Van Stigt Thans mikt op eerste drie

Versterkt Van Stigt Thans mikt op eerste drie
Sport

Versterkt Van Stigt Thans mikt op eerste drie

  • Redactie
  • 10-09-2016
  • Sport
Versterkt Van Stigt Thans mikt op eerste drie
DAMMEN - De dammers van Van Stigt Thans beginnen komende zaterdag de nieuwe damcompetitie. De Schiedammers werden afgelopen seizoen derde en mikken deze competitie andermaal op een plaats bij de bovenste drie. In de eerste wedstrijd van het seizoen kunnen de dammers direct hun borst natmaken. Zij treden aan tegen landskampioen Hijken.

Damvereniging van Stigt Thans heeft zich weten te versterken met twee grootmeesters. Zesmaal dit seizoen zal Raimonds Vipulis het eerste versterken. Voorts is grootmeester Mor Seck in Nederland en beschikbaar. Alleen de teams van Hijken, Huissen en Apeldoorn hebben een hoger gemiddeld puntenaantal op de ELO-lijst die de sterkte van spelers uitdrukt.

De Schiedammers treden aan met de internationale grootmeesters Anatoli Gantwarg, Rob Clerc, Ron Heusdens, Raimond Vipulis (en Mor Seck). Anton van Berkel en Frits Luteijn zijn internationaal meester. Het jeugdtalent, Jitse Slump, regerend wereldkampioen aspiranten en nationaal juniorenkampioen, moet nog eventjes doorwerken om het ook zo ver te brengen. Op 18 februari staat al de laatste wedstrijddag in de competitie gepland. Er wordt grofweg om de twee weken gespeeld, steevast op zaterdag.

Grootmeester Raymond Vipulis is afkomstig uit Letland. Bevriend met Ron Heusdens begon hij zijn carrière rond 1990 als jeugdspeler. Op de FMJD-ratinglijst bereikte hij in 2002 zijn hoogste rating van 2351. Hij plaatste zich twee maal voor het wereldkampioenschap, maar debuteerde pas in 2015 in Emmen op dit hoogste niveau, omdat het toernooi in Brazilië van 2009 niet doorging. Hij speelt voor zijn plezier en behoorde in de nadagen van de Sovjet-Unie tot de vele zeer jeugdige volgelingen van Anatoli Gantwarg. Teamlid Frits Luteijn, kenner van de damwereld, licht toe: "In tegenstelling tot zijn naaste concurrenten deelde deze zijn ideeën vrijelijk met iedereen. De groep van twintig/dertig bevriende topspelers maakte het hem indertijd mogelijk de overheersing van de gevestigde macht te breken. Geen van zijn volgelingen haalde daarbij echter de speelkracht van Gantwarg, maar ze waren wel met velen. Menigeen mocht toen en later ondervinden dat de vrienden van Gantwarg in geval van nood overal onder de stenen vandaan kruipen en hem beschermen tegen de boze buitenwereld."

Mor Seck is een van de talrijke Afrikaanse spelers, die hier in het westen nauwelijks bekend zijn. Hij is afkomstig uit Senegal en werd internationaal grootmeester in 2005 via een automatische titel in het Afrikaans kampioenschap. Afrikaanse spelers hebben de handicap dat onderlinge wedstrijden op niveau zeldzaam zijn. Luteijn: "Hun ranking blijft daardoor achter. Afstanden zijn enorm. Verbindingen hopeloos. Visa naar het westen zijn slechts met de grootste inspanning te bemachtigen. Dammers verdienen hun brood op straat met vluggertjes en hebben zonder internationale doorbraak weinig toekomst. De droom van de werelddambond is om ook eens een Worldcup-toernooi te organiseren in Afrika. Nu is hij enige tijd in Nederland en heeft hij de gelegenheid te trainen en aanmerkelijk in speelkracht te winnen."