Ventura blijft bouwen aan club met binding als fundament

02-07-2022 Sport Fleur Snoeij


HANDBAL - Handbalvereniging Ventura viert dit jaar haar 75-jarig bestaan. Twee jaar geleden kon de viering helaas niet doorgaan door Corona, maar dit jaar wordt dat feest driedubbel ingehaald. Wat heeft de club allemaal bereikt in de afgelopen jaren en wat zijn de plannen voor de toekomst? Voorzitter Bernard Dries (52) vertelt er alles over.

Handbalvereniging Ventura is in 1997 ontstaan uit de handbalverenigingen HVC en UVG.

HVC was ook al een fusievereniging, met Wilton, HVK, Valerius en Scylla als voorgangers. In 2015 is de club verhuisd van het Hargapark naar het Sportpark Willem-Alexander. Hier heeft Ventura twee buitenvelden en één zaal tot haar beschikking. Daarnaast deelt de vereniging een ruime, mooie kantine met voetbalclub Kethel Spaland. 

Aan leden heeft Ventura niks te kort. De club heeft er 320. Plus negentig vrijwilligers en meer dan 25 teams. Bernard Dries, de voorzitter van de club, handbalt zelf ook als keeper en heeft jaren op niveau gespeeld. Dries is drie jaar geleden begonnen in het bestuur, nadat er wat problemen waren ontstaan binnen de club met betrekking tot de structuur en financiën. Hierna werd hij al snel uitgenodigd om een vaste plek in te nemen als voorzitter. 

De vereniging hanteert op veel vlakken een persoonlijke insteek. Dries benadrukt dat een handbalvereniging eigenlijk een 'samenleving in het klein' is. "Bij een groepssport leer je heel veel, ook over jezelf. Iedereen pakt een andere rol in het team. Ik vind het essentieel dat jeugdtrainers dat begrijpen, en ook aandacht besteden aan dat groepsproces." Zoals eerder benoemd had de club voorheen te maken met wat problemen, maar nu die opgelost zijn kan er weer aandacht besteed worden aan andere dingen. Zo wordt er inmiddels meer geïnvesteerd in de opleiding van trainers: "Als je wilt gaan bouwen naar de toekomst toe, dan gaat het om dat soort fundamenten. Als je een sport in de breedte hebt staan dan komen die prestaties vanzelf wel."

Ook als het gaat om evenementen en activiteiten zit de club niet stil. Zo organiseert Ventura elk jaar een Suikerspintoernooi, tentenkamp en een ‘V-day’. Op Hemelvaartsdag houdt de club elk jaar het familietoernooi. Iedereen kan dan komen handballen met diens familie, maar ook fungeert deze dag als een soort reünie. Er komen regelmatig mensen langs die al een tijd zijn gestopt met handballen. Dit jaar heeft Ventura ervoor gekozen de viering van het 75-jarige bestaan te koppelen aan het familietoernooi op 26 mei. "We nodigden op die dag iedereen uit die ooit lid is geweest.” 

Het jubileumfeest werd een bijzondere dag. De opkomst op de zonnige donderdag was groot; het sportpark liep vol met enthousiaste gezinnen die klaar waren om zich aan elkaar te wagen tijdens de wedstrijden. De kantine was feestelijk versierd en werd vergezeld van muziek en lichten door een DJ, en de hele gang naast het binnenveld hing vol met geschiedenis. Foto's van 75 jaar geleden tot nu en krantenknipsels met mijlpalen bedekten de muren en toonden de geschiedenis van de club; een rijke geschiedenis die het fundament heeft gelegd voor wat HV Ventura vandaag is. 

In Coronatijd was het volgens Dries helemaal cruciaal voor de club om zich bezig te houden met binding van de leden: "We hebben ons best gedaan om de binding goed in stand te houden, wat echt niet makkelijk is. Er zijn zelfs verenigingen failliet gegaan in de Coronatijd, omdat er veel mensen stopten met handballen en ook niet meer terugkwamen. Ventura is in Coronatijd zelfs gegroeid." En daar hebben ze hard hun best voor gedaan. Dries vertelt bijvoorbeeld dat vrijwilligers van de club alle jeugdleden af zijn gegaan om een bidon langs te brengen als verrassing. Ook werden er zogenaamde Teams-meetings georganiseerd om het contact met elkaar te onderhouden. "We focussen deze activiteiten vooral op jongeren. Het is vaak lastiger om volwassenen te werven, dat gaat bij jongeren veel makkelijker. Die introduceren elkaar aan de sport. Ik geloof er echt in dat als je een brede basis bij de jeugd legt, de senioren ook weer zullen groeien."

Vindt Dries het wel eens lastig om zijn persoonlijke mening gescheiden te houden van het voorzitterschap? Helemaal gescheiden houden kun je het volgens hem nooit. "Je komt dan natuurlijk uit bij welke normen en waarden voor jou gelden en wat vind je van belang voor een club. Als voorzitter ben ik natuurlijk niet degene die dat bepaalt, maar ik heb er wel een mening over. Ik vind het belangrijk om met elkaar in gesprek te gaan over hoe je dingen regelt en dingen al pratend op te lossen, zo sta ik in het leven. Als het met jou goed gaat, gaat het met de club ook goed en vice versa." 

Die menselijke insteek komt nog op andere vlakken naar voren. Zo vindt hij het ook belangrijk om elkaar niet in de weg te staan als het gaat om het uitwisselen van talenten, maar juist met elkaar in gesprek te gaan daarover. "Het handbalwereldje is in Nederland niet zo heel groot. Je kunt elkaar beconcurreren, maar door in gesprek met elkaar te gaan hou je de sfeer gemoedelijker. Ik ga ook wel eens in gesprek met de voorzitter van HV DWS in Schiedam, dan hebben we een leuk gesprek maar praten we bijvoorbeeld ook over hoe we de handbal in Schiedam levend houden. Je moet toch een beetje samenwerken."

Op de vraag wie de oudste leden van de club zijn antwoordt Dries: Hennie Sebrechts (1936) en Jan Teeuw (1938).  Met een leeftijd rond de 85 en een groot hart voor de club worden zij ook wel clubiconen genoemd: "Ze hebben heel veel gedaan voor de vereniging. Zo hebben ze diverse functies bekleed van commissies tot het geven van trainingen, en wedstrijden fluiten.” Dat is dan ook waar Dries het voor doet: "Het mooiste vind ik dat je lid wordt van een club omdat je hart ook écht bij die club ligt. Dat het goed voelt om je daarbij aangesloten te hebben. Die verbondenheid en de blijdschap die ik daaruit zie voortkomen, dat is het gene waar ik het voor doe." 

Voor de toekomst staat er nog genoeg op de agenda. Ventura is bijvoorbeeld bezig met het realiseren van een beachhandbalveld, mede om ervoor te zorgen dat de veldcompetitie in stand wordt gehouden die eigenlijk langzaam aan het verdwijnen is. Daarnaast is de vereniging volop bezig om alle activiteiten weer op te zetten na Corona, zoals de feestavonden die ze hebben moeten missen. Maar eigenlijk gaat de vereniging vooral verder zoals ze dat al deden: "We blijven anticiperen op dingen die in de toekomt zouden kunnen komen, maar we blijven vooral nadenken over hoe we kunnen blijven bouwen.”



Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »








Altijd Up-to-date