Van Stigt Thans ziet landstitel uit beeld raken

21-01-2017 Sport Redactie

Ron Heusdens wint als enige speler van VST; foto: VST

DAMMEN - Damvereniging Van Stigt Thans slaagde er niet in om in het keilzog van lijstaanvoerder Huissen te blijven. Tegen Wageningen werd een teleurstellend gelijkspel geboekt. Huissen kan het kampioenschap amper meer ontgaan: in het onderlinge duel tegen regerend-landskampioen Hijken werd een nipte 11-9 overwinning geboekt, waardoor Huissen drie punten los is van de rest van het veld.

Wageningen, de club van uitdager in de strijd voor de wereldtitel Jan Groenendijk, is in principe een te kloppen ploeg. Op tal van borden bleek een fiks krachtsverschil. Echter vrijwel nergens sloeg het door. Afronden van gewonnen stellingen moet wellicht nog een beetje geoefend worden bij Van Stigt Thans.

Aan meerdere borden zat het ontzettend tegen. Frits Luteijn kwam zeer goed uit de opening tegen voormalig Westlander Fred Ivens. Hij had een tactisch grapje om remise te maken. Rob Clerc had na drie uur spelen een kansrijke positie bereikt. Met een simpele finesse wist hij naar een gewonnen stand af te wikkelen. Hij won een stuk, maar had daarna een van zijn zeldzame black-outs. In plaats van de tegenstander van dam af te snijden, gaf hij deze de gelegenheid er doorheen te gaan voor nog een stuk en won het niet meer.

Anton van Berkel moet tegen dameskampioen Haike Verheul. Hij miste naar eigen zeggen twee winnende plannen. Het einde van de winstpogingen kwam via een schitterende meerslagcombinatie van de dameskampioen. Anderzijds was de remise, waarop Peter van der Stap de uitdager in de strijd om de wereldtitel, Jan Groenendijk, wist te houden, bemoedigend. Feitelijk ging hij de hele partij aan de leiding. Raimonds Vipulis, die tot nog toe al zijn partijen had gewonnen, kwam er ditmaal tegen Rik Keurentjes niet doorheen.

Dat er toch nog twee beslissingen vielen was een kwestie van toeval. In twee standen, die onvermijdelijk remise hadden moeten lopen, vielen opeens twee beslissingen. Ron Heusdens won en Jitse Slump verloor.

De andere teams van de Schiedamse vereniging wonnen met ruime cijfers. Het tweede, dat zich in het begin van het seizoen zorgen maakten over degradatie staat na de overwinning op Dordrecht met twaalf uit negen op de derde plaats in de hoofdklasse. Het derde, zojuist gepromoveerd naar de eerste klasse, begon het seizoen met een hele reeks nederlagen. Echter na de twee overwinningen in de laatste wedstrijden hebben ze met vijf uit negen zicht op behoud.

ps: Dit artikel is na plaatsing aangepast.Gerelateerd