Van Stigt Thans verplettert Damlust

10-12-2016 Sport Redactie

Ron Heusdens (r) tegen Erwin Prosman

SCHIEDAM - Van Stigt Thans raakt op stoom: andermaal boekten de Schiedamse dammers een verpletterende overwinning. Zonder teamleider Rob Clerc, die als bondscoach aanwezig moest zijn bij de match om de wereldtitel, maar met Vipulis, werd Damlust met 16-4 verslagen. Dat betekende de grootste nederlaag voor de ploeg uit Gouda sinds mensenheugenis.

Zes winstpartijen zijn een ongekende weelde. Het had er zelfs één meer kunnen zijn. Maar Frits Luteijn liet zijn tegenstander met de schrik vrijkomen. De Schiedammers staan nu op een ongedeelde derde plaats, want concurrent Wageningen ging zonder kopman Jan Groenendijk kopje onder tegen Culemborg. 

Damlust trad ditmaal aan met drie invallers. Hoewel ze hun best deden, ging het snel bij de borden met Jeroen Kos, Casper Remeijer en Peter van der Stap. Kos won door de tegenstander onverwachts (meerslag) naar dam te laten slaan met een vernietigende naslag. Remeijer combineerde in een half open klassieke omsingeling simpel naar dam. Van der Stap kreeg alle belangrijke punten, toen zijn tegenstander alleen maar ruilde zonder acht te slaan op de positie. Hij rekende het eindspel volledig door en mocht daarna de verdiende punten in ontvangst nemen.

Jitse Slump respectievelijk de grootmeesters Raimonds Vipulis en Anatoli Gantwarg moesten hard werken voor de punten. Slump wikkelde in het late middenspel via een verrassend offer af naar een gewonnen afspel. Vipulis kreeg een cadeautje in een reeds zeer voordelige stelling. Gantwarg wisselde in een open Roozenburgstelling op kenmerkende wijze de centrumschijf. Daarna won hij de geofferde centrumschijf terug. De kopborden van Damlust, met driehonderd elo-punten meer dan hun teamgenoten, wisten nergens door de verdediging van de Schiedammers heen te breken. Ron Heusdens tegen Erwin Prosman, Martijn IJzendoorn - Anton van Berkel en Ben Provoost - Waldo Aliar wisten het gerealiseerde voordeel niet verzilveren.

Inmiddels blijft het tweede op koers naar prolongatie van de plek in de hoofdklasse. Streekgenoot Den Haag werd op een gelijkspel gehouden, waardoor beide ploegen vrijwel veilig zijn. Zeker met nog drie degradatiekandidaten in het verschiet en een mooi puntensaldo, kan de Schiedammers nauwelijks meer iets gebeuren.Gerelateerd