Van Stigt Thans stevent af op titel

31-10-2021 Sport Redactie

Matadoren Roel Boomstra en Anatoli Gantwarg; foto: VST


DAMMEN - Met nog zeven ronden te gaan in de nationale damcompetitie lijkt Stigt Thans onbedreigd op de landstitel af te stevenen. Tijdens de wedstrijd tegen de belangrijkste concurrent en landskampioen, Hijken werd een duidelijke 12-8 overwinning geboekt.

Daardoor resteert in feite alleen Culemborg als overgebleven concurrent. Dat team was deze ronde vrij, maar heeft als enige slechts één verliespunt meer van de Schiedamse dammers. De wedstrijd Culemborg - Schiedam staat gepland op 19 februari.

De speling van het lot (rooster) bracht VST in de eerste vier rondes van de damcompetitie tegen de vier belangrijkste concurrenten. Alle wedstrijden werden met grote respectievelijk zeer grote cijfers gewonnen. Een groot gemis voor Hijken is dat ze er dit jaar niet in slaagden om oud-wereldkampioen Harm Wiersma achter het bord te krijgen. Deze wist enkele seizoenen lang letterlijk alles te winnen. Dat gebrek aan winstpartijen in belangrijke wedstrijden brak hen zaterdag op.

Teamleider Rob Clerc van VST zat tegen grootmeester Auke Scholma. Deze is een echte liefhebber en bereid bloedstollende risico's te nemen om tot kansen te komen. Uit tactische overwegingen gaf Clerc zijn tegenstander de eerste twintig zetten nauwelijks de gelegenheid om tot diens geliefde half open klassieke spel te komen. Wel pakte hij ongemerkt links en rechts wat voordeeltjes. Dat resulteerde rond de veertigste zet in een buitengewoon explosieve stelling. De stand van Scholma was zeer kritiek. Het ging tussen compleet vastlopen en het toelaten van een dure afwikkeling. De afwikkeling voor twee stukken moest goed berekend worden. Echter na het nemen ervan stond er zoveel materiaal van de Hijkenaar op de tocht, dat hij onmiddellijk opgaf.

Een belangrijke partij was die tussen de oud-wereldkampioen Anatoli Gantwarg en Roel Boomstra. Beiden zijn niet bang. Roel Boomstra is nog jong en sterker. Er kwam een buitengewoon scherpe stelling op het bord van aanval versus verdediging. Boomstra ging duidelijk aan de leiding. Volgens Gantwarg had deze zelfs moeten winnen. Analyse achteraf wijst dat ook uit. Maar Gantwarg kreeg de gelegenheid te ontsnappen via een goed getimed stukoffer. Ondertussen pakte de topscoorder van de nationale competitie, Frits Luteijn aan het tiende bord zijn vierde overwinning, waardoor een wel zeer ruime 12-8 overwinning op het scorebord kwam. Het blijft merkwaardig hoe de 'zwakste' speler van Schiedam de ene overwinning na de andere aan elkaar rijgt. Dat kan niet blijven duren.

Ondertussen deden de twee andere teams van Schiedam zaterdag ook goede zaken. Het derde won van VAD. Het tweede, dat met hetzelfde rijtje tegenstanders bezig is als het eerste, maar precies een ronde eerder, haalde het eerste punt binnen. Waldo Aliar speelde tegen Jan van Dijk. Een speler, die houdt van combineren en daarvoor ongelooflijke risico's wenst te nemen. Ditmaal maakte hij het te bont. Hij liet een schijnbaar te dure afwikkeling toe. Verrassend genoeg resulteerde dat via bijofferen van twee extra stukken in een rondslag, waarbij vrijwel al het materiaal van Jan van het bord ging. Altijd leuk voor de toeschouwers dat gekletter van de schijven tijdens het uitvoeren van een rondslag.Gerelateerd